Stanica Žilina-Záriečie - čo nás čaká v máji?


Foto: Stanica Žilina-Záriečie - čo nás čaká v máji?

Prinášame program kultúrneho strediska Stanica Žilina-Záriečie na mesiac máj. Postupne sa vybrané podujatia budú objavovať aj v samostaných článkoch.

piatok – nedeľa, 1. – 3. 5.
víkend so súčasným tancom

Tancuj, tancuj!
29. apríl je Medzinárodný deň tanca. Pripomína sa od roku 1982, kedy bol zvolený na pamiatku francúzskeho tanečníka, choreografa a tvorcu moderného baletu Jeana Georgea Noverra, ktorý sa v tento deň narodil. Tanečný víkend s vyzývavým názvom Tancuj, tancuj! nabáda zapojiť sa k oslavám tohto dňa či už aktívne, ako účastníci pohybového workshopu alebo večernej párty, alebo pasívne ako diváci tanečných predstavení.

piatok 1. 5., 19.00
performance / work in progress

Gyula Cserepes: Chameleón
Sólové predstavenie Chameleon je autorským projektom Gyulu Cserepesa, umelca s multikultúrnym zázemím, ktoré vypovedá o jeho identite. Odzrkadľuje generačný pocit mladých ľudí, ktorí sa medzi všetkými možnosťami snažia nájsť istoty, domov a seba samých. Pozorujúc vlastné úlohy v tomto svete, v ktorom sa cíti ako neustály herec, hľadá odpovede na otázky, kto sa v skutočnosti za všetkými tými vrstvami skrýva a ktorý z nich je ten, čo udržiava nad tým všetkým kontrolu.
Work in progress prezentácia je prvá verejná ukážka predstavenia, ktoré Gyula pripravuje počas rezidencie na Stanici, v spolupráci s našim domovským svetelným dizajnérom Intsom Plavnieksom.

piatok 1. 5., 21.00
párty / funky, souly a diská z éry Československa

Klub Bít feat. Mišek & Koďas
Spomienky na československú hudbu sa prakticky vždy zvrhnú na nevkusné soc-popy a detské pesničky. Prečo ale počúvať to najhoršie? Kto by povedal, že taký Karel Černoch hral v 70-tych rokoch výborný soul? Že Marie Rottrová strúhala kusy, za ktoré by sa nemusela hanbiť ani Aretha Franklin a že funk Michala Prokopa aj dnes bez problémov „pohne tanečným parketom”? K tomu Gustav Brom s jeho orchestrom, ktorý, keď sprevádzal Evu Kostolányiovú alebo Gabrielu Herméliovú, šlapal naozaj skvele! Dokonca aj známy Karel Svoboda si po príchode z natáčania posledného albumu „božského Káju” potrebuje prevetrať hlavu od „šlágrov“ a tak rozbieha fantastický disco-funkový projekt Discobolos. To naozaj najlepšie z československej hudby usilovne hľadajú ostrieľaní platňojazdci Maťo Koďas a Michal Mišek a ich výber vinylových Opusov, Supraphonov a Pantonov po prvýkrát predvedú aj v Žiline.

sobota – nedeľa, 2. – 3. 5.
pohybový workshop

Gyula Cserepes: Rytmus a improvizácia
Pohyb – tanec je rečou tela. Aby sme však mohli navzájom komunikovať, potrebujeme písmená (rytmus), slová (pohyb) a vety (tanec). Pohybový workshop pod vedením tanečníka a choreografa Gyula Cserepesa ponúkne účastníkom jednotlivé lekcie, počas ktorých sa naučia, ako tento jazyk spoznať a vedieť používať.
„Rozprávať” sa začne používaním tela ako hudobného nástroja, ktoré udáva rytmus – bicie. Jednoduché rytmické úlohy pomôžu spoznať možnosti nášho tela a s ním objaviť jeho vlastnú, osobnú reč, tanec. Druhá fáza workshopu bude pozostávať z improvizačných hier s využitím už osvojených rytmických princípov, čím vznikne hrací priestor pre komunikáciu (tanec) medzi jednotlivými účastníkmi.
Workshop je vhodný aj pre úplných začiatočníkov či amatérov, nie je potrebná predošlá skúsenosť s pohybom na scéne. Vedený je v anglickom jazyku. Info a prihlasovanie: workshow@physicalarts-sk.com

sobota 2. 5., 19.00
tanečné predstavenie

Lucia Kašiarová: Imago
Tanečný duet, voľne inšpirovaný textom C. G. Junga, krehko a citlivo stvárňuje dva neustále protiklady v každom z nás, anima a animus. Muž a žena na scéne sú unikátnymi, jedinečnými bytosťami, na druhej strane sa však neustále dopĺňajú, citlivo na seba reagujú a ovplyvňujú sa. Imago je snahou o prepojenie našich vonkajších prejavov a vnútorných stavov, o provokácii svojim vlastným obrazom, vnútorným hlasom nášho protipólu, ktorému tanečníci nechávajú priestor, aby sa ozval. „Nebojíme sa prehovárať k nejasnej predstave našeho vnútra. Zastavte sa, dajte dolu masku a prehovorte sami k sebe. Čo počujete vy?”
Réžia: Lucia Kašiarová; Tanec: Soňa Ferienčíková, Jaro Ondruš

štvrtok – štvrtok, 30. 4. – 7. 5.
Festival pre digitálnych pozostalých

Multiplace 2015
Multiplace je otvorená platforma ľudí po celej Európe a zároveň festival, ktorý sa už od roku 2002 každoročne venuje prepájaniu technológií s umením, kultúrou a spoločnosťou. Už druhý rok je Multiplace Festivalom pre digitálnych pozostalých a jeho téma súvisí s každodenným prežívaním v post-digitálnej a post-informačnej dobe, a to ako v reálnom, tak v digitálnom svete. Termín žilinského vydania je 30. 4. – 7. 5. 2015 a v jeho programe nájdete workshop, prednášky, koncert, premietanie, ale aj výstavu v galérii Plusmínusnula.

utorok 5. 5., 17.00 a 20.00
kino / festival Multiplace

Perverzný sprievodca ideológiou (r. Sophie Fiennes)
Po dokumente Perverzný sprievodca filmom (2006) sa Sophie Fiennes vrhá do ďalšej spolupráce so slovinským kontroverzným mysliteľom Slavojom Žižekom. Úvahami o filmoch, hudbe, histórii a súčasných spoločenských fenoménoch sa dopracúvajú k definícii ideológie ako neustále sa meniacej umelo vytvorenej substancie, formujúcej všetky spoločnosti.
Perverzný sprievodca ideológiou (The Pervert´s Guide to Ideology ) – Sophie Fiennes / GB, Írsko / 2012 / 134 min / české titulky

streda 6. 5., 18.00, galéria Plusmínusnula
vernisáž výstavy a prezentácia tvorby autora / festival Multiplace

Adam Donovan: Kruhová audiometria
Roboty si žijú svoj vlastný život, autonómne sa točia, pohybujú a vydávajú zvuky. Ich sonický charakter musí divák objavovať – zvuky sú počuť len v určitých miestach, odrážajú sa od stien. Robotické hračky, zvukové a hybridné inštalácie a performance austrálskeho umelca Adama Donovana reflektujú jeho hlboký vzťah k vede, strojom a technológiám. Na výstave v Plusmínusnula predstaví celkom nové dielo – robota s pohyblivým, dva metre dlhým ramenom. Výstava potrvá do 17. júna 2015.

štvrtok 7. 5., 20.00
koncert / festival Multiplace

Wilhelm Bras (Pl), Jonáš Gruska (Sk)
Multiplace prinesie do Žiliny večer tej najlepšej experimentálnej hudby v podaní dvoch autorov, ktorých spája objavovanie nových zvukových zákutí, ale aj výroba vlastných elektronických nástrojov a DIY modulárnych syntetizátorov. Hudba Wilhelma Brasa (PL) sa dá popísať ako improvizovaná elektronika a elektroakustika plná algoritmických štruktúr, naživo hrá väčšinou v úplnej tme len s jednou čelovkou. V poslednej dobe vystupoval na veľkých festivaloch ako Unsound alebo CTM, na Slovensku premiérovo zahrá v Žiline. Jonáš Gruska je mladý slovenský multi-talent, ktorý už stihol založiť vlastný label (LOM), vydať niekoľko albumov elektronickej a experimentálnej hudby, zorganizovať festival ZVUK, hrať na zvonkohru na Kamennom námestí aj na vetraciu techniku tržnice na Trnavskom mýte, vyvinúť a distribuovať vlastný elektronický nástroj Elektrosluch, ale aj softvér inšpirovaný modulárnym syntetizátorom JONO. A hoci pravidelne koncertuje po celej Európe, v Žiline zahrá po prvýkrát.

piatok 8. 5., 20.00
koncert / album release party

Möbius, Blues for the Redsun, o /\/\ /\/\
V Deň víťazstva nad fašizmom sa na Stanici stretneme pri výnimočnej udalosti. Žilinské duo Möbius uvedie do života svoje debutové LP The Magic of Macabre. Inštrumentálny doom charakteristický hlukovými stenami ponúka pestré a nápadité kompozície napriek minimalistickému nástrojovému obsadeniu gitara a bicie. Naživo ide o doslova fyzický zážitok. Silným zážitkom je aj grafické spracovanie albumu – 180 gramový červený vinyl s obalom vytlačeným sieťotlačou priamo na Stanici. Hosťami večera bude žánrovo spriaznená moravská kapela Blues for the Redsun a jednočlenný drone/ambient projekt o /\/\ /\/\ Jozefa Tušana, známeho aj zo zoskupenia Bios. O afterparty sa postará dusan_the_dj, ktorý to roztočí so svojou mašinkou a serverom youtube.

sobota 9. 5., 17.00
divadlo pre deti

Bábkové divadlo na rázcestí: Dobrú chuť, vlk!
Bábkohra o výnimočnom priateľstve plná humoru a nonsensu. Niekedy sa v rozprávkach stane aj čosi celkom nezvyčajné. Čo sa však musí stať, aby sa stal z vlka vegetarián a zajačik zavýjal na mesiac? Príbeh odhalí, ako to dopadne, keď sa výchovy malého zajačika ujme starnúci uhundraný vlk. Predstavenie je vhodné pre deti od 3 rokov.
Autorka: Marta Guśniowska; Réžia a preklad: Marián Pecko; Hrajú: Mária Šamajová/Ivana Kováčová, Peter Butkovský

utorok 12. 5., 17.00 a 20.00
kino

Cesta ven (r. Petr Václav)
Príbeh silnej mladej matky, ktorá sa odmieta zmieriť s nepriaznivým spoločenským statusom a bojuje o lepší život pre seba a svoju dcéru Sárinku. Cesta von z ťažkej situácie je lemovaná sklamaním, ale tiež nádejou. Odvaha a rodičovský cit pomáhajú Žanete prekonať prekážky v podobe dlhov, predsudkov spoločnosti I problémov vo vlastnej komunite. Film realitu neprikrášľuje, nikoho nesúdi a vyhýba sa pátosu. K téme pristupuje s vecným nadhľadom a svojráznym humorom.
Petr Václav, autor Mariána, prelomovej snímky z prelomu storočí, natočil tento film po 13-tich rokoch odmlky. Na tohtoročných Českých levoch zvíťazil okrem iných v kategórii Najlepší film a Najlepšia réžia.
Cesta ven – Petr Václav / ČR / 2014 / 103 min

streda 13. 5., 18.00 – 22.00
rôzne miesta v Žiline

Noc literatúry
Žilina sa po piatykrát zapája do medzinárodného podujatia Noc literatúry, ktoré iniciovali České centrá rôznych európskych krajín. V priebehu jedného večera môžete spoznať osem ukážok z diel súčasných európskych autorov, ktoré budete mať možnosť si vypočuť na ôsmich netradičných miestach.
Čítať budú osobnosti zo Žiliny a slovenskej kultúrnej scény, napríklad riaditeľka Nadácie Krajina harmónie Soňa Holúbková, športový organizátor, tréner a športovec Peter Zanický, príslušník Ozbrojených síl SR Viktor Szitkey, developer Slávo Bodis, svetový vodný slalomár Ľuboš Šoska alebo Vojto Čech. Miestami čítania budú Mestská plaváreň, Diecézna charita, CO kryt pod Fakultnou nemocnicou s poliklinikou, piváreň Tempo, Športová hala, či budova Elektrární. Na každom z uvedených miest získate brožúrku s podrobnými informáciami a mapkou, vaša trasa preto môže začať v ľubovoľnom bode. Podujatie ukončí literárne ponocovanie v kníhkupectve Artforum.

štvrtok 14. 5., 19.00
kino

Fest Anča fičí
Niekde medzi minulým a nasledujúcim ročníkom najpopulárnejšieho festivalu Stanice sa stretávame, aby sme uzavreli minulé a predznamenali budúce. Uvidíte minuloročné víťazné snímky a osobnú účasť okrem organizátorov potvrdila aj Veronika Kocourková, autorka jedného z ocenených titulov. Predstavíme hity budúceho leta a doslovne sa zahráme o lístky. Jednou z festivalových kategórií totiž budú videohry – na plátne si budete môcť zahrať jeden raritný kúsok a aby nebolo plezíru dosť, víťazi získajú voľné lístky na tohtoročný festival.

piatok 15. 5., 19.00
tanečné predstavenie / predpremiéra

ME-SA / BOD.Y / Renan Martins: Let Me Die In My Footsteps
V inscenácii Let Me Die in My Footsteps sa štvorica tanečníkov ocitá v kríze, ktorá je východiskovým bodom rozporuplnej cesty konfliktov a rozuzlení. Jemne nostalgická, naživo vytváraná zvuková krajina Gaspera Piana ostro kontrastuje vysilujúcu živelnosť tanečníkov. Vo svojom najnovšom projekte sa Renan Martins de Oliveira snaží vytvoriť čisto tanečné predstavenie, v ktorom pohybový slovník vzniká z nevyhnutnosti dotýkať sa a byť spolu.
Skupina ME-SA vznikla v roku 2008. Funguje ako otvorená platforma, ktorá kombinuje autorské projekty s pozývaním hosťujúcich choreografov ako z československej, tak z medzinárodnej tanečnej scény.
Choreografia: Renan Martins de Oliveira; Spolupráca, účinkujú: Martina Hajdyla Lacová, Soňa Ferienčíková, Karolína Hejnová, Gasper Piano a Benjamin Pohlig

nedeľa 17. 5., 19.00
prednáška

Cestovateľské kino: Transibírska magistrála
Čo sa dá zažiť za tri týždne vo vlaku? Najdôležitejšie mestá Ruska, najhlbšie a najčistejšie jazero sveta Bajkal, buriatske Ulan-Ude. Bábušky na perónoch majú pre teba všetko. Na takmer 6 tisíc kilometrov železnej cesty do hlbokej ruskej duše nadviaže nedotknutá príroda Mongolska, a napokon kulinársky aj historicky pestrý Peking a legendárny Čínsky múr. Pozrieme si však aj smer trate na ďaleký východ, kde Tichý Oceán zvlažuje vodami Vladivostok. Žijúca vlaková legenda – cesta, ktorú si treba vyskúšať aspoň raz za život!

utorok 19. 5., 17.00 a 20.00
autorská projekcia

Návrat do horiaceho domu (r. Anna Grusková)
Chaviva Reicková bola hrdinkou SNP, príslušníčkou britskej spravodajskej služby, aktivistkou i zanietenou sionistkou – príťažlivá osobnosť, ktorá môže inšpirovať i v súčasnosti. Stojí za to vymeniť lásku, či rodinu za hrdinské skutky? Príbeh výstrednej mladej ženy zároveň otvára všeobecnejšiu tému pôsobenia žien v SNP i v dnešnej armáde. Čo si myslia dnešné Chavivy, vojačky na Slovensku i v Izraeli, o službe vlasti? Aký je dnešný odkaz Chavivy pre Bystricu, Slovensko, Izrael aj Európu v čase silnejúcich nacionalistických hnutí? Na ktorú stranu by sa dnes pridala Chaviva?
Premietanie sa uskutoční za osobnej účasti tvorcov. Film je súčasťou medzinárodného projektu s názvom „Chaviva-návrat do európskej pamäte”, ktorý bol podporený z programu Európa pre občanov.
Návrat do horiaceho domu – Anna Grusková / SR / 2014 / 70 min

streda – piatok, 20. – 22. 5.
festival slovenských bábkových divadiel

Bábková Žilina 2015
Ďalší ročník festivalu slovenských bábkových divadiel sa okrem Bábkového divadla v Žiline, Labyrintu a Mariánskeho námestia uskutoční aj na Stanici. Veľká sála S2 bude hostiť nasledujúce predstavenia a tie sú z programu pre mládež a dospelých – Bábkové divadlo Košice: Karneval na popravisku, Staré divadlo Karola Spišáka Nitra: Dogville, VŠMU: Jánošík, Med a prach: Domov Eros Viera a Odivo Banská Bystrica: Láska P a vášeň B. Celý program a ďalšie info nájdete na www.babkovazilina.weebly.com.

piatok – nedeľa, 22. – 24. 5.
detské víkendové sympózium

Príbehy vo farbe, svetle a tieni
Kto chcel byť niekedy postavou z rozprávky, má teraz možnosť oživiť svoj sen v tieňovom divadle. Počas víkendového sympózia sa deti zoznámia s princípmi tieňového divadla. Vyskúšajú si prácu s meotarom, pomocou ktorého budú vytvárať atmosféry a prostredia. Zostroja si vlastnú plošnú bábku. Kombináciou projekcie a bábky sa pokúsia vytvoriť divadelný obraz alebo krátky príbeh. Workshop povedie scénografka Ivana Macková. Info a prihlasovanie: martu@stanica.sk, 0949 354 582

piatok 22. 5., 19.00
Výskumná Stanica Žilinskej univerzity

Higgsov bozón nie je božská častica
Takmer všetci sme počuli o objave Higgsovho bozónu v roku 2012, ale málokto tuší, ako to vlastne v tajomnom svete elementárnych častíc funguje a ako sa o tom dozvedáme. Preto prídu na Stanicu Ivan Melo a Mikuláš Gintner z Katedry fyziky Elektrotechnickej fakulty Žilinskej univerzity. Okrem iného nám predstavia, čím sa zaoberajú vedci v medzinárodnom centre časticovej fyziky CERN vo Švajčiarsku a čo je nové na urýchľovači LHC. Jedinečná možnosť položiť otázky, na ktoré ste sa vždy chceli opýtať, ale nebolo koho. Nový pravidelný cyklus vedeckých prednášok, prezentácií a diskusií organizujeme v spolupráci a s podporou Žilinskej univerzity.

pondelok 25. 5., 10.30, 15.30 a 16.45
ukážka hudobnej dielne

Pidipondelok – Muzilienka
Muzilienka sú hudobno-tvorivé dielne s muzikoterapeutickými prístupmi pre deti a rodičov, navrhnuté a odskúšané v praxi Martinou Krušinskou, hudobnou pedagogičkou s muzikoterapeutickou formáciou. V elementárnom muzicírovaní – v hrách s pohybom, zvukmi, tónmi, v slovných hračkách, v piesňach – si deti rozvíjajú hudobné zručnosti a tvorivý vzťah k hudbe. Na Stanici v tento deň zažijete modelovú ukážku, Muzilienka je však založená na dlhodobých systematických a skupinových stretnutiach detí batoľacieho (1,5 – 2 r.) a predškolského veku (3 – 4, 5 – 6 r.). Info a prihlasovanie: hanka@stanica.sk, 0907 178 756

utorok 26. 5., 17.00 a 20.00
kino

Motýle (r. Peter Strickland)
Najnovšia kinofilná lahôdka britského režiséra P. Stricklanda sa vyznačuje podmanivou erotickou atmosférou, výraznou hudobnou zložkou a odkazmi na sexploatačné filmy 60. a 70. rokov. Na chátrajúcom šľachtickom sídle žije zberateľka motýľov Cynthia s milenkou Evelyn a vo svojom svojbytnom a trochu výstrednom svete sa oddávajú sadomasochistickým hrátkam. Zaujímavosťou je, že vo filme vystupujú len ženské postavy – vraj preto, aby divák nemal problémy s gendrovými stereotypmi a zaradeniami.
Motýle (The Duke of Burgundy) – Peter Strickland / GB / 2014 / 104 min / české titulky

streda 27. 5., 20.00
koncert

Princess Chelsea (NZ)
Chelsea Nikkel alias Princess Chelsea z Nového Zélandu sa v rámci svojho európskeho turné zastaví aj v Žiline. Pred takmer štyrmi rokmi sa preslávila skladbou The Cigarette Duet, ktorá na YouTube doteraz nazbierala viac ako devätnásť miliónov pozretí. Poznáte? Určite. Chelsea ale rozhodne nie je hviezdou jedného hitu, čo dokazuje aj druhým štúdiovým albumom The Great Cybernetic Depression. Jej pesničky sa pohybujú „na neviditeľnej hranici medzi slastným snením a nočnými morami“ (ako napísal portál Allmusic) – za smiechom sa skrýva smútok, melancholické nálady naopak rada zhadzuje surreálnymi obrazmi. Na novinke je paradoxne viac elektroniky ako na debute,  výnimočná schopnosť rozprávať pútavé príbehy z každodenného života však zostala. Nové pesničky odohrá Princess Chelsea pred žilinským publikom spolu so svojou kapelou. Na svoje by si mali prísť fanúšikovia Goldfrapp, Imogen Heap, či Me And My Drummer.

štvrtok 28. 5.
seminár pre vlastníkov a správcov nehnuteľných kultúrnych pamiatok

Deň Pro Monumenta – prevencia údržbou
Pamiatkový úrad Slovenskej republiky si Vás dovoľuje pozvať na seminár o tom, ako sa dobre postarať o svoju pamiatku. Seminár je súčasťou nového projektu PRO MONUMENTA zameraného na technickú diagnostiku stavu nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok, spoluprácu s ich vlastníkmi a správcami a ukážky vhodnej údržby. Projekt vychádza z predpokladu, že pravidelná údržba nehnuteľnej kultúrnej pamiatky je mnohonásobne lacnejšia ako jej komplexná pamiatková obnova raz za niekoľko desaťročí. Veľa porúch a poškodení historických budov pamiatkového fondu je spôsobených jednoduchým zanedbaním starostlivosti, alebo nevhodnou údržbou.
Účasť na seminári je bezplatná, program prednášok, diskusií a ďalšie info nájdete na www.promonumenta.sk.

nedeľa 31. 5., 17.00
ochutnávka

Cesnaková Vegánska nedeľa
Pretože máj je lásky čas, rozhodli sme sa nasledujúcu Vegánsku nedeľu venovať cesnaku. Nevidíte medzi týmito dvomi vecami žiadne pojítko? Čo lepšie dokáže ozajstnú lásku, ako ochota pobozkať človeka, ktorému páchne z úst cesnak? A navyše je cesnak známy ako afrodiziakum, takže všetko do seba začína zapadať. No a pretože cesnaku nie je nikdy dosť, môžete sa tešiť na pestrú škálu aromatických jedál, vďaka ktorým nebudete nasledujúcich pár rokov chorý, kedže cesnak je aj prírodné antibiotikum. Vlastné výtvory sú ako vždy viac než vítané. Garlic power!

nedeľa 31. 5., 19.00
projekcia / KineDok

Bukurešť, kde si? (r. Vlad Petri)
23 rokov po rumunskej revolúcii sú ľudia opäť v uliciach Bukurešti, aby reformovali verejný priestor. Počas jedného roka Vlad Petri sleduje ich príbehy, od zahájenia protestov až k záverečnému referendu proti prezidentovi.
Bukurešť, kde si? (Bucuresti, unde esti?) – Vlad Petri / Rumunsko / 2013 / 76 min / slovenské titulky


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu