Cyklistom žilinskej Akadémie Petra Sagana sa počas sezóny darilo aj v teréne


Foto: Cyklistom žilinskej Akadémie Petra Sagana sa počas sezóny darilo aj v teréne Foto: Terézia Ciriaková víťazne v cieli MTB XCO, foto: Martina Hulalová

Cyklistické talenty zo Žiliny, ktoré vyrastajú v CyS – Akadémii Petra Sagana, bodujú okrem ciest aj v teréne. Ich sezóna v horskej cyklistike (MTB) na Slovensku sa skončila pretekmi v Turčianskych Tepliciach počas uplynulého víkendu. Konali sa tu ešte Majstrovstvá Slovenska v disciplíne XCE (eliminátor), kde žilinskí cyklisti získali aj tie najcennejšie kovy.

Žiaľ, aj horské cyklistické disciplíny boli poznačené pandémiou COVID-19 a následnými hygienickými opatreniami. To znamenalo zrušenie, ale najmä presúvanie termínov jednotlivých podujatí na neskôr. Práve vďaka tomu sa posledné podujatie uskutočnilo až na konci septembra. 

Mladých žilinských cyklistov to však nezaskočilo, a rovnako aj počas tejto skrátenej MTB sezóny nazbierali viaceré zaujímavé výsledky. Prvé preteky zaradené do seriálu Slovenského Pohára 2020 sa namiesto 4. apríla konali až 28. júna, ale prvé vrcholné podujatie - Majstrovstvá Slovenska MTB XCO, sa uskutočnili 18. júla v Selciach pri Banskej Bystrici v takmer v nezmenenom dátume. 

Úspechy si počas dvoch dní zopakovali

K nim pribudli aj preteky v disciplíne XCC hneď na druhý deň. V Selciach na rozbahnenej trati v hlavnej MTB disciplíne XCO obsadil druhé miesto talentovaný mladší žiak Lukáš Gardian. Medzi staršími žiakmi chýbalo na medailové priečky len jedno miesto Matejovi Hruškovi, ktorý obsadil neslávnu štvrtú priečku. 

 Naopak, darilo sa Terézii Ciriakovej (na titulnej fotografii), keď zvíťazila v kategórii kadetiek. Na stupňoch víťazov ju po zisku bronzu sprevádzala aj Kristína Tichá. V kategórii junioriek zase putovalo do Žiliny striebro a bronz, vďaka druhému miestu Zuzany Michaličkovej a tretiemu miestu Miriamy Čišeckej.


Hneď na druhý deň boje o medaile v Selciach pokračovali v kratšej disciplíne XCC. Aj keď už nepršalo, po predchádzajúcom dni boli podmienky na trati veľmi podobné. Medzi mladšími žiakmi tesne ušlo pódiové umiestnenie Dávidovi Hulalovi, keď obsadil štvrtú priečku a podobne si počínala aj Stanislava Sikelová. 

„Medzi kadetkami svoju dominanciu ziskom zlata opäť potvrdila Ciriaková. Rovnako ako v predchádzajúci deň ju na stupňoch po zisku tretieho miesta doplnila Kika Tichá. Svoje umiestnenia si zopakovali aj naše juniorky Michaličková a Čišecká ziskom striebra a bronzu. Výrazne si však polepšila v kategórii žien Radka Paulechová a po pretekoch sa mohla tešiť zo striebornej medaily,“ doplnil tréner Matej Vyšňa.

Dávid Hulala bojujúci nie len so súpermi ale aj s rozbahneným terénom. Foto: Martina Hulalová

Na záver sezóny sa v Turčianskych Tepliciach v disciplíne XCE (eliminátor) opäť žilinskí horskí cyklisti predviedli v dobrej forme. V spojenej kategórii medzi dorastenkami dominovala Terézia Ciriaková, ktorá si odniesla zlato a potvrdila svoje prvé miesto z kvalifikácie. Pekný výsledok však zaznamenala aj o dva roky mladšia Stanislava Sikelová, ktorá si rovnako medzi dorastenkami uchmatla šieste miesto. 

Medzi žiakmi sa nestratil Matej Hruška, keď sa po nie úplne vydarenej kvalifikačnej jazde prebojoval na záverečné druhé miesto. Medzi ženami sa dokázala presadiť Radka Paulechová a vybojovala ďalšie zlato. V ostatných kategóriách sa už cyklisti CyS – Akadémie Petra Sagana výraznejšie nepresadili.

„Podľa výsledkov z minulosti, keď Žilinčania vyhrávali takmer každú kategóriu, boli očakávania v CyS – Akadémii Petra Sagana určite aj vyššie, ale zbierka trinástich medailí, medzi ktorými sú aj štyri zlaté, je tiež veľmi zaujímavá. Napokon v konečnom hodnotení Slovenského pohára MTB 2020 po uskutočnených šiestich kolách sa medzi mladšími žiakmi umiestnil Gardian na 3. mieste. Podobne v kategórii starších žiakov obsadil celkové tretie miesto za rok 2020 aj Hruška. Ciriaková bez zaváhania slovenský pohár vyhrala a na treťom mieste skončila Tichá. Medzi juniorkami obsadila celkové druhé miesto Čišecká a tretia skončila Michaličková. V kategórii žien obsadila Paulechová v celkovom hodnotení druhé miesto,“ uzavrel tréner CyS – Akadémie Petra Sagana 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: CyS - Akadémia Petra Sagana