V Žiline opravia ročne jedno školské športovisko, ďalšie projektovo pripravia


Foto: V Žiline opravia ročne jedno školské športovisko, ďalšie projektovo pripravia

V meste Žilina od budúceho roku opravia každoročne jeden zo športových areálov pri školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta a ďalší pripravia projektovo tak, aby sa mohol realizovať. Radnica bude musieť vyčleniť na investičné akcie v rozpočte stotisíce eur. Zaviazali ju k tomu mestskí poslanci na začiatku minulého týždňa.

Uznesenie doplní rámec podpory športu v Žiline o kapitolu športová infraštruktúra, časť školské športové areály. Tie sú dnes v mnohých prípadoch v bezútešnom stave. Predkladajúci poslanci argumentujú v prospech prioritizácie týchto športovísk tým, že slúžia najmä mládeži, sú dostupné bezplatne a môžu ich denne využívať stovky športovcov. 

Kým pri získaní alebo vybudovaní nového veľkého športoviska typu multifunkčnej športovej haly zatiaľ verejnosť nevidí výrazný posun, v minulom roku sa podarilo zrealizovať obnovu areálu na Oravskej ceste. Po dokončení vznikla atletická dráha, skate park aj ihrisko pre workout.

Prioritou je rozvoj žiakov, areály budú slúžiť aj verejnosti

Podľa predsedu Komisie športu pri Mestskom zastupiteľstve (MZ) v Žiline Dominika Hriníka budú počas prípravy ihrísk a areálov dbať na prvky, ktoré pomôžu rozvinúť mládež. Športové aktivity počas telesnej výchovy aj mimo vyučovacieho procesu ich majú učiť súťaživosti, férovosti aj prijatiu prehry: 

„Určite chceme vytvárať prvky, na ktorých sa budú rozvíjať všeobecné pohybové schopnosti žiakov na prvom stupni, pretože v tomto veku sa najviac pohybovo vyvíjajú. Potrebujú mať správne prostredie a podnet na rozvoj svojich schopností. Deti na základných školách potrebujú mať čo najviac pohybu, preto sme sa zamerali na areály týchto škôl,“ vysvetľuje poslanec MZ v Žiline.

Podľa jeho slov sú pre žiakov dôležité najmä gymnastika, atletika a niektoré kolektívne športy ako basketbal a futbal. „Avšak pokojne aj iné športy, môžeme to riešiť podľa potreby a zamerania školy. Je nevyhnutné postupne pripraviť projektové dokumentácie, zatiaľ sú hotové len dve - ZŠ Gaštanová a ZŠ Martinská. Druhá menovaná sa bude realizovať ako prvá, keďže primátor už vyčlenil peniaze,“ doplnil Dominik Hriník.

Oprava jedného nového areálu by mohla podľa schváleného uznesenia a doterajších skúseností stáť medzi 250 až 400 tisíc eur. Mestu sa ale investícia vráti v podobe znižovania výskytu negatívnych javov ako alkoholizmus, šikana či drogy, pre ktoré absencia športovísk vytvára priestor.


Zdravšia športujúca populácia znamená nižšiu záťaž pre zdravotníctvo a práve športové návyky z mladosti si väčšina prenáša do dospelosti. Predkladateľmi návrhu boli okrem Hriníka aj Igor Habánik, Ján Ničík, Ján Pažický, Vladimír Randa, Marek Richter a Ondrej Šoška. Na vypracovaní sa podieľal ako člen športovej komisie aj Karol Haas z Atletickej akadémie Žilina.

Chýbajú aj veľké športoviská

Ak sa podarí plniť schválenú zmenu podľa plánu, do 14 rokov by sa mali obnoviť všetky areály pri základných školách zriadených žilinskou samosprávou. Okrem týchto športovísk vlastní mesto ďalšiu športovú infraštruktúru - zimný štadión, mestskú krytú plaváreň, lanový park, telocvične pri školách, športové plochy na sídliskách a iné.

Predseda športovej komisie vníma aj náladu verejnosti a súhlasí s tým, že v Žiline je počet veľkých športovísk nedostačujúci: „Áno, v meste chýba veľká hala pre halové športy, plaváreň aj 400-metrový atletický ovál,“ uzatvoril Hriník. 

Členovia športovej komisie počas stretnutia k športovým areálom

Na rekonštrukciu športoviska pri ZŠ Martinská už mesto hľadá dodávateľa, predpokladanú cenu za celý predmet zákazky stanovilo viac než 240 tisíc eur bez DPH. Vznikne tu nový atletický ovál so šprintovou rovinkou, menšie futbalové ihrisko, priestor pre skok do diaľky a vrh guľou.

Neďaleko od ZŠ Martinská opraví Žilinský samosprávny kraj ďalšie športovisko, presnejšie na osemročnom gymnáziu Varšavská cesta 1. Župa plánuje zrevitalizovať infraštruktúru pre atletiku, nový areál by mal poskytovať aj možnosť využívania vo večerných hodinách vďaka umelému osvetleniu. Jeho súčasťou bude aj plocha pre basketbal a hokejbal.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu