Colníci našli pri oravských hraniciach vyčerpaného utečenca zo Sudánu, poskytli mu oblečenie a jedlo


Foto: Colníci našli pri oravských hraniciach vyčerpaného utečenca zo Sudánu, poskytli mu oblečenie a jedlo Foto: ilustračné - FB Polícia SR Žilinský kraj

Finančná správa dnes informovala o prípade, kedy colníci zo stanice Colného úradu Trstená našli pri hraničnom priechode na Orave osobu bez dokladov totožnosti. Muž sa identifikoval ako 29-ročný občan Sudánu, pochádzať má zo severnej časti.

Na bezcieľne pohybujúceho sa muža upozornil colníkov okoloidúci počas vykonávania kontroly vozidiel na hraničnom priechode Trstená – Chyžné:

„Hliadka sa presunula k neďalekej čerpacej stanici, aby preverila túto informáciu. Práve tam sa mal dotyčný muž nachádzať. Príslušníci finančnej správy ho na mieste aj našli a vyzvali, aby preukázal svoju totožnosť. Povedal, že žiadne doklady nemá, pochádza zo Sudánu a má 29 rokov, pričom s nimi komunikoval po anglicky. Bol vyčerpaný, triasol sa od zimy a navyše ho bolela ruka,“ informovala Božena Chríbiková, hovorkyňa Colného úradu Žilina.

Príslušníci finančnej správy následne udalosť nahlásili operačnému stredisku Policajného zboru v Žiline. Kým prišli policajti na miesto, vyčerpanému mužovi poskytli oblečenie a občerstvenie. Na časti územia Sudánu stále pretrváva ozbrojený konflikt, ktorý je súčasťou dlhotrvajúcich občianskych vojen. 


Na riziká pre cestovateľov upozorňuje aj Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Káhire v súvislosti s koronavírusom, v meste Port Sudán na severovýchode krajiny stále prebieha konflikt:

„Stále platí zákaz vychádzania v celej krajine od 18:00 hod. do 6:00 hod. V meste Port Sudán je od 16. augusta 2020 vyhlásený stav núdze kvôli ozbrojeným konfliktom medzi tamojšími kmeňmi,“ uviedlo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.

Ešte minulý rok odporúčal rezort necestovať do Sudánu: „Medzi dlhodobo nestabilné regióny patria Darfúr, provincie Modrý Níl a Južný Kordofán, vrátane oblasti Abyei a pohraničné pásmo s Eritreou. V uvedených oblastiach je vysoké riziko ozbrojených útokov, zrážok a lúpežných prepadov.“



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu