Mesto plánuje vybudovať 100 nových parkovacích miest


Foto: Mesto plánuje vybudovať 100 nových parkovacích miest

Mesto Žilina plánuje v okolí bytoviek vybudovať nové parkovacie miesta, spolu by ich malo byť 80 až 100. „Požiadavky vychádzali najmä z verejných stretnutí priamo od občanov, na základe čoho ich mesto podľa možností postupne plní. V najbližšej dobe sa plánuje vybudovať približne 80 až 100 nových parkovacích miest, a to na sídliskách Vlčince, Hájik a na Predmestskej ulici,“ uviedlo mesto bez bližších informácií.

Stav parkovania je stále kritický

Nevieme teda ani to, koľko bude výstavba stáť a kedy bude hotová. Mesto za posledné obdobie vybudovalo približne 500 parkovacích miest, situácia je však naďalej kritická. „Bez toho, aby sme začali riešiť záchytné či podzemné parkoviská, sa nikam nepohneme. Je evidentné, že dorábať len parkovacie miesta v podobe, v akej ich dnes poznáme, nebude stačiť. Musíme prísť k nejakým iným filozoficky zásadným riešeniam, ale potrebujeme na to dokončiť dopravný generel, od ktorého sa dá odpichnúť aj v súvislosti s prípravou akýchkoľvek iných projektov súvisiacich s parkovaním v meste,“ uviedol primátor Igor Choma.

Radnica chce miesta spoplatniť, občania sa bránia

Už roky sa hovorí v Žiline o dopravnom genereli, Žilinská univerzita na ňom pracuje už od vlaňajška. Odovzdať by ho mala mestu tento rok. Radnica by rada financovala parkoviská s pomocou PPP projektov, veľké parkovacie domy by priniesli rezervu aj pre ďalšie generácie. Znamenalo by to však spoplatnenie parkovania na všetkých existujúcich sídliskách, čo obyvatelia Žiliny už viackrát nahlas odmietli.

foto: parkovaniezilina.sk


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu