Žilinským cyklistom sa na ceste darilo: Z majstrovstiev priniesli 4 tituly a ďalšie medaily


Foto: Žilinským cyklistom sa na ceste darilo: Z majstrovstiev priniesli 4 tituly a ďalšie medaily Foto: Stanislava Sikelová a Terézia Ciriaková spolu pózujú na najvyššom stupienku. Zdroj: Martina Hulalová

Skrátená cyklistická sezóna sa blíži ku svojmu záveru, jej súčasťou boli aj mladí cyklisti z CyS – Akadémie Petra Sagana v Žiline. V sezóne poznačenej pandémiou COVID-19 sa na Slovensku po uvoľnení opatrení konalo viacero majstrovských podujatí v cestnej cyklistike. Nechýbali na nich ani žilinskí zástupcovia.

Po úpravách kalendárov boli preteky Majstrovstiev Slovenska 2020 v cestnej cyklistike posunuté na neskôr a rozdelené do viacerých dní. O tituly pre rôzne kategórie a v rôznych disciplínach sa pretekalo v priebehu takmer celého augusta. Opäť sa však žilinskí cyklisti v tejto kostrbatej sezóne nestratili a získali viacero cenných kovov. 

„Určite najväčší cveng má zlato Martina Svrčka z časovky juniorov, ale výborným výsledkom je aj striebro Štefana Michaličku v cestných pretekoch s hromadným štartom v kategórii muži U23 a skvele si počínala aj Tereza Ciriaková, ktorá získala v kategórii kadetiek zlato aj v časovke aj v cestných pretekoch. Samozrejme titulov a medailí do Žiliny putovalo viac,“ hodnotí tréner Matej Vyšňa.

Ako prví mali svoje Majstrovstvá Slovenska 2020 v cestnej cyklistike žiacke kategórie, a to počas prvého augustového víkendu v Žiari nad Hronom. V prvej disciplíne, v časovke jednotlivcov, získala pre Akadémiu Petra Sagana bronzovú medailu Stanislava Sikelová v kategórii žiačky.

Zlato medzi kadetmi si uchmatla už spomínaná Tereza Ciriaková. Na ďalší deň sa na bronzovej priečke medzi mladšími žiakmi umiestnil Lukáš Gardian. Titul si vybojovala žiačka Stanislava Sikelová a svoju dominanciu opäť potvrdila aj kadetka Ciriaková ziskom zlata.

Až takmer o dva týždne sa konali podobné súťaže aj pre kategórie juniorov a mužov U23. Veľké nádeje sa vkladali v oboch disciplínach do Martina Svrčka, ktorému mal sekundovať aj Jakub Slivka. A to najmä v prípadnom hromadnom špurte v cestných pretekoch. 


Napokon Martin Svrček dokázal zvíťaziť v časovke, o dva dni neskôr ku tomu pridal aj bronzovú priečku v pretekoch s hromadným štartom.

„Svrček sa tu snažil najmä pomôcť v záverečnom špurte nášmu Slivkovi, ale to mu to nevyšlo, a do špurtu o víťazstvo sa napokon nedostal. V ten istý deň boli na programe aj preteky mužov U23, kde CyS – Akadémia Petra Sagana mala len jedno želiezko v ohni. Aj to sa, napokon, podarilo Števovi Michaličkovi pretaviť na striebro,“ informuje Vyšňa. 

Junior Martin Svrček na pódiu po zisku titulu majstra Slovenska v časovke jednotlivcov. Foto: Matej Vyšňa

Juniorky a ženy mali svoje majstrovské súťaže v rámci spoločného šampionátu SR a ČR v Mladej Boleslavi v termíne 20. až 22. augusta. Tradične bola na programe najskôr časovka, kde sa žilinské dievčatá výraznejšie nepresadili. Cestné preteky s hromadným štartom boli zase poznačené viacerými pádmi.

V jednom z nich skončili nádeje aj pre Žilinčanku Lauru Debnárovú. Napokon sa podarilo Radke Paulechovej vybojovať pre žilinský klub v kategórii ženy bronz. Medzi juniorkami v rovnakých pretekoch zabojovala aj Miriama Čišecká, ktorá rovnako obsadila bronzový stupienok.

V sobotu 5. septembra 2020 sa ešte mali uskutočniť v Spišskej Novej Vsi Majstrovstvá Slovenska v časovke do vrchu pre všetky kategórie. Na trati vedúcej do sedla Grajnár sa však konali len preteky zaradené do slovenského pohára, samotné majstrovstvá SR v časovke do vrchu boli pre tento rok zrušené.

Celková medailová bilancia len z majstrovských pretekov v cestnej cyklistike je pre CyS – Akadémiu Petra Sagana opäť veľmi pekná, keď dohromady získali 4 zlaté, 1 striebornú a 5 bronzových medailí.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: CyS - Akadémia Petra Sagana