Počas akcie Turista udelila finančná správa v Žilinskom kraji pokuty za 10-tisíc eur


Foto:  Počas akcie Turista udelila finančná správa v Žilinskom kraji pokuty za 10-tisíc eur

V auguste vyhodnotila Finančná správa akciu „Turista“, počas ktorej kontrolóri preverovali vydávanie pokladničných dokladov na turisticky zaujímavých miestach. Takmer polovica podnikateľov obchádzala povinnosť eKasy a príslušníkom správy pri kontrole bločky nevydali.

„Ukázalo sa, že 52% kontrolovaných podnikateľov, ktorí používajú registračné pokladnice, je poctivých podnikateľov,. Z tohto nálezu vidíme, že 48% podnikateľov je nepoctivých a zadržiava daň z pridanej hodnoty, ktorú by za normálnych okolností museli odviesť. Poctiví sa tak dostávajú do veľkej konkurenčnej nevýhody voči tým nepoctivým,“ zhodnotil akciu minister financií Eduard Heger. 

Priamo v Žilinskom kraji boli podnikatelia a živnostníci skontrolovaní 119 krát: „V Žilinskom samosprávnom kraji sme vykonali počas akcie Turista celkovo 119 kontrol, porušenie sme zistili v približne polovici prípadov. V týchto prípadoch sme udelili pokuty v celkovej výške 10 tisíc eur. Najčastejším porušením bolo nezaevidovanie tržby v eKase a zároveň nevydanie pokladničného dokladu,“ potvrdila hovorkyňa finančnej správy Ivana Skokanová.

Pre tieto výsledky a vysoké percento zistených porušení budú kontrolné akcie pokračovať, v tomto mesiaci sa sústredia na prevádzky poskytujúce skrášľovacie procedúry, manikúru, pedikúru, kozmetiku či vlasovú starostlivosť. Počas akcie Turista vykonala finančná správa 930 kontrol eKás u podnikateľov na kúpaliskách, v stánkoch, bufetoch či turistických centrách.

Zo 447 podnikateľov, ktorí obchádzali povinnosť vydávania bločkov, žiadalo 177 pomoc od štátu počas koronakrízy: „Na jednej strane peniaze štátu neodvádzali, na druhej strane však neváhali požiadať o to, aby im štát peniaze dal,” hovorí prezidentka finančnej správy Daniela Klučková. V rámci pomoci počas koronakrízy získalo týchto 177 podnikateľov viac ako 444 000 eur.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu