Mestskí policajti našli pri preverovaní oznamu odrezané výfuky z áut bez katalyzátorov


Foto: Mestskí policajti našli pri preverovaní oznamu odrezané výfuky z áut bez katalyzátorov Foto: ilustračné

V piatok 25. augusta 2020 prijala žilinská mestská polícia telefonický oznam ohľadom podozrivých zvukov, ktoré vychádzali z ulice Murgašova. Na miesto bola krátko po jednej hodine v noci vyslaná hliadka, aby hlásenie preverila.

„Po kontakte na oznamovateľa zistené, že hluk pochádzal z oploteného pozemku firmy na ul. Jánošíkovej. Vizuálnou kontrolou cez oplotenie v areáli firmy zistené dve vozidlá, pričom pod jedným z nich sa nachádzal odrezaný výfuk bez katalyzátora a vedľa druhého vozidla ukrajinskej EVČ taktiež odrezaný výfuk bez katalyzátora,“ spresňuje mestská polícia.

Hliadka pri kontrole okolia našla výfuk aj s katalyzátorom v blízkosti železničnej trate. Príslušníci mestskej polície privolali na miesto hliadku Policajného zboru. Do jej príchodu zabezpečovali okolie z dôvodu podozrenia, že páchatelia by sa mohli ešte nachádzať v areáli firmy.

Policajti spoločne skontrolovali celý areál firmy a blízkeho okolia, nenašli však žiadne osoby. Udalosť si prevzala na ďalšie riešenie štátna polícia.


Krádeže katalyzátorov sa v Žiline objavujú takmer každý rok

Zlodeji využívajú rôzne spôsoby, vďaka ktorým dokážu odpíliť celý výfuk a z miesta rýchlo odísť. V minulosti najviac vyčíňali na sídlisku Vlčince, kde v priebehu niekoľkých mesiacov poškodili cez noc viacero áut.

V jednom prípade sa páchatelia odvážili kradnúť aj priamo v garáži obchodného centra. Z vozidla zaparkovaného blízko vchodu odrezali väčšiu časť výfukového potrubia. Spôsobené škody sa pritom často pohybujú v stovkách eur.

Zlodeji sa zameriavajú na katalyzátory práve preto, že v keramickej vložke sa nachádzajú drahé kovy ako rhodium, platina a palladium. Aj v prípade starších áut tak môžu krádežou a následným predajom kovov získať väčší obnos peňazí.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Mestská polícia Žilina