Do stredných škôl v Žilinskom kraji nastúpilo v stredu viac než 6-tisíc prvákov


Foto: Do stredných škôl v Žilinskom kraji nastúpilo v stredu viac než 6-tisíc prvákov Foto: Žilinský samosprávny kraj

V stredu 2. septembra sa oficiálne začal nový školský rok, žiaci a študenti tak zasadli do lavíc po takmer polročnej prestávke. Do stredných škôl v Žilinskom kraji nastúpilo viac než 6 200 prvákov, študentov privítali nové odbory aj zmodernizované priestory. 

S ohľadom na mimoriadnu situáciu súvisiacu s ochorením COVID-19 boli otvorené všetky župné stredné školy aj so svojimi školskými internátmi a jedálňami, ako aj jazyková škola. Vo všetkých školských priestoroch platia zvýšené hygienické pravidlá, školy sa riadia opatreniami určenými ministerstvom školstva.

„Školy vyčlenia jednu miestnosť pre denne dochádzajúcich žiakov, ktorá bude slúžiť ako izolačná miestnosť. Zatiaľ platí, že do 20.septembra sa nebudú nevyužívať telocvične a ostatné vnútorné priestory na šport. Zároveň sme odporučili školám vypracovať alternatívny rozvrh, resp. alternatívny program, na vyučovanie predmetov (najmä seminárov, cvičení, náboženskej a etickej výchovy), v ktorých sa obvykle spájajú žiaci z viacerých tried tak, aby sa zabránilo spájaniu týchto žiakov,“ spresnila riaditeľka odboru školstva a športu ŽSK Janka Školová.

Používanie rúšok je povinné v interiéri školy, na pracovisku praktického vyučovania a v školskom internáte. Povinnosť nosiť rúška platí ako pre žiakov, tak pre pedagogických zamestnancov, odborných zamestnancov a nepedagogických zamestnancov strednej školy, pracoviska praktického vyučovania a školského internátu.

Školy reagujú na potreby trhu práce prispôsobovaním ponuky študijných odborov

V novom školskom roku 2020/2021 sú otvorené nové odbory na piatich stredných školách v Žilinskom kraji. Stredná odborná škola polytechnická v Liptovskom Mikuláši otvorila dva nové odbory pre oblasť strojárstva - mechanik číslicovo riadených strojov a programátor obrábacích a zváracích strojov.

Škola zároveň zaháji experimentálne overovanie študijného odboru technik spracovania plastov a špecialista spracovania plastov.


Spojená škola v Martine - organizačná zložka Stredná odborná škola strojnícka, začne pripravovať odborníkov v oblasti elektroinštalácií v študijnom odbore technik energetických zariadení budov. Stredná odborná škola obchodu a služieb v Martine zasa otvára nový odbor pomocník v kuchyni.

Stredná športová škola, organizačná zložka Spojenej školy v Žiline, začne vzdelávať talentovaných športovcov aj v oblasti informačných technológií v odboroch digitálne služby v športe a spracovanie dát v športe.

V rovnakej IT oblasti rozširuje ponuku vzdelávania Stredná priemyselná škola informačných technológií v Kysuckom Novom Meste študijným odborom inteligentné technológie (experiment), ktorým reaguje na najnovšie trendy a požiadavky zamestnávateľov.

Študentov čakali vynovené priestory aj nový atletický štadión

Na Gymnáziu v Ružomberku bola zrealizovaná výmena okien a zrekonštruované hygienické zariadenia. Spojená škola v Nižnej a jej internáty majú zasa opravenú strechu a zateplenú budovu telocvične. Rekonštrukcia prebehla aj na jedálni a časti školského internátu Spojenej školy v Tvrdošíne.

Prvý školský deň bol aj dňom slávnostného otvorenia atletického štadiónu pri Spojenej škole v Martine. Najbližšie prázdniny čakajú študentov už na konci októbra. Jesenné prázdniny začínajú 29. októbra 2020, študenti sa do školských lavíc opäť posadia 2. novembra.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Žilinský samosprávny kraj