Múzeum kysuckej dediny bude 30. augusta patriť drotárskym majstrom


Foto: Múzeum kysuckej dediny bude 30. augusta patriť drotárskym majstrom

Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, pripravuje v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke dňa 30. augusta 2020 podujatie pod názvom Drotári, drotári v tom našom chotári.

V čase od 10:00 do 16:00 hod. budú pripravené tvorivé dielne „Majstri drotári“ pri objekte Dom kysuckého drotára, pod vedením drotárskych majstrov Róberta Hozáka, Juraja Šeríka a Miroslava Kalmana. Návštevníci sa tak budú môcť oboznámiť s rôznymi technikami drôtovania a aj si tieto techniky sami vyskúšať. 

Dopoludnia o 11:00 hod. je pripravená zaujímavá prednáška pod názvom „Drotári z Kysúc“ od odborného pracovníka etnológa PhDr. Alojza Kontrika, ktorá sa uskutoční v Stanici Skanzen. Tu si v čase od 11:30 do 16:00 hod. môžete pozrieť aj film z archívu pod názvom Drotári.


Krátko popoludní, o 13:00 hod. nebude chýbať tradičná Svätá omša pri Kaplnke Panny Márie Ružencovej zo Zborova nad Bystricou. Program pokračuje o 13:45 sadením nezábudiek pri objekte kaplnky, ktoré bude venované pamiatke vojakov z drotárskeho regimentu, ktorí padli v I. svetovej vojne na Sočskom fronte.

Zaujímavosťou je, že semienka sú prinesené priamo z Kobaridu, centra Cesty mieru v Slovinsku, ktoré je dokumentačným strediskom I. svetovej vojny. O 14. hodine je naplánovaný „Odchod drotárov do sveta“. Ide o kultúrny program v podaní Folklórnej skupiny Staškovanka zo Staškova.

Výstava Drotári a drotárstvo v objekte Stanica Skanzen bude sprístupnená, tak ako počas celej sezóny aj v tento deň.

Miesto: Múzeum Kysuckej dediny, Vychylovka
Dátum: 30.08.2020 - 10:00    19:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu