AKTUÁLNE: Školský rok začne riadne 2. septembra, od II. stupňa ZŠ budú rúška povinné


Foto: AKTUÁLNE: Školský rok začne riadne 2. septembra, od II. stupňa ZŠ budú rúška povinné

Školský rok začne v štandardnom termíne dňa 2. septembra (streda), počas prvých dvoch týždňov budú musieť žiaci základných škôl od druhého stupňa, stredných a vysokých škôl, nosiť rúška. Následne sa rozhodne podľa epidemickej situácie.

Na dnešnej tlačovej konferencii to potvrdil minister vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling. Školy by mali zároveň obmedzovať kontakty medzi triedami a rešpektovať nariadenia ohľadom hromadných podujatí, vrátane zhromažďovania sa k otvoreniu školského roka.

Zároveň sa do 20. septembra nebudú využívať bazény či telocvične: „Potrebujeme, aby boli rodičia, učitelia, zriaďovatelia aj deti zodpovedné,“ doplnil Gröhling s tým, že si uvedomujú, že školy budú mať so spustením školského roka zvýšené náklady. Preto by už budúci týždeň mali školám posielať sumy od 600 do 3 000 eur cez zriaďovateľov.

Za tie majú nakúpiť dezinfekčné či ochranné prostriedky. Zároveň budú musieť rodičia pri prvej návšteve predložiť písomné vyhlásenie o bezinfekčnosti dieťaťa, znova ho predložia, pokiaľ dieťa preruší dochádzku v trvaní viac ako 3 dni.


„Regionálne úrady verejného zdravotníctva budú sledovať ohniská nákazy a na základe toho budú rozhodovať o opatreniach v danej oblasti. Na školách v rizikových oblastiach budú platiť prísne opatrenia. Nechceme však zatvárať školy plošne. Počas troch mesiacov sme s cieľom minimalizovať nákazu zavreli školy a prešli si dištančnou výučbou. Myslím si, že rodičia, žiaci aj učitelia sa zhodnú, že toto obdobie stačilo a je na čase vrátiť sa do škôl v čo najnormálnejšom režime,“ dodal minister.

Ministerstvo vedy, výskumu a športu SR predstavilo aj takzvané semafory, podľa ktorých budú môcť školy postupovať v prípade, že sa objaví podozrenie na koronavírus. Zelená fáza znamená žiadne podozrenia, oranžová podozrenie u jednej osoby - žiaka alebo pedagogického zamestnanca a červená fáza - potvrdenie ochorenia 2 žiakov alebo 1 učiteľa alebo zamestnanca. 

Manuály sú rozdelené pre rôzne typy školských zariadení. Ministerstvo zároveň odporúča vysokým školám, aby semester začal až 28. septembra, finálne rozhodnutie bude na predstaviteľoch univerzít a vysokých škôl. Študentom vysokých škôl preto odporúča sledovať webové stránky škôl.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu