V mestskej časti Bôrik pribudne nová lávka cez potok Všivák, mesto Žilina už hľadá zhotoviteľa


Foto: V mestskej časti Bôrik pribudne nová lávka cez potok Všivák, mesto Žilina už hľadá zhotoviteľa

Bezpečnosť obyvateľov žijúcich v mestskej časti Bôrik by sa už onedlho mohla výrazne zlepšiť. Vedľa križovatky ulíc Bôrická cesta a Tulipánová pribudne nová lávka pre peších. V súčasnosti týmto miestom prechádzajú chodci po frekventovanej ceste, kde sa musia vyhýbať vysokému počtu vozidiel.

Mesto Žilina vybuduje novú lávku ponad známy žilinský potok Všivák, popri ktorého koryte vedú chodníky pre peších. V úseku chýba približne 10 metrov chodníka, čo núti chodcov vstupovať na komunikáciu a zvyšuje riziko kolízie. Tento problém by mala nová lávka, ktorá prepojí obe strany brehu, vyriešiť.

Na fotografii je možné vidieť, že chodci musia vstupovať na komunikáciu. Zdroj: Google Maps

Žilinská radnica v súčasnosti hľadá zhotoviteľa, ktorý lávku postaví. Záujemcovia môžu svoje ponuky predkladať do verejnej súťaže najneskôr do 28. augusta 2020.


Predpokladaná hodnota zákazky, ktorá by mala byť zrealizovaná najneskôr do 45 kalendárnych dní odo dňa odovzdania staveniska, je 9 667 eur bez DPH. Výsledkom verejnej súťaže však môže byť aj oveľa nižšia cena. 

Potok križuje miestnu komunikáciu zatrubnením. V uvedenej lokalite je v súčasnosti intenzívna premávka a pohyb chodcov, ktorí nútene obchádzajú priepust okolo potoka a vstupujú na komunikáciu, kde chýba v úseku cca 10 m pravostranný chodník. Mesto Žilina v návrhu plánuje vybudovať lávku pre chodcov cez potok a napojiť lávku na existujúce chodníky na pravej a ľavej strane potoka,“ spresňuje dôvod výstavby technická dokumentácia.

Nová lávka bude napojená na existujúci chodník v blízkosti ulíc Tulipánová a Bôrická cesta s použitím rovnakej dlažby. Na lávke bude osadené trubkové zvárané zábradlie.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu