Horskí záchranári dnes zasahovali v Malej Fatre, na Martinských holiach aj Malinôm Brde


Foto: Horskí záchranári dnes zasahovali v Malej Fatre, na Martinských holiach aj Malinôm Brde Foto: Horská záchranná služba

Horská záchranná služba dnes 7. augusta zasahovala zatiaľ trikrát na území Žilinského kraja. Pomoc potrebovali 22-ročný turista na Martinských holiach, 65-ročná turistka v Malej Fatre a 26-ročný cyklista na Malinôm Brde. Vo štvrtok vo večerných hodinách hľadali českú turistku s dvomi deťmi, ktorá pri zostupe zo sedla Medziholie zvolila nesprávnu trasu.

V prvom prípade dnes pomáhali horskí záchranári z Malej Fatry 65-ročnej turistke, ktorá si poranila nohu pod Poludňovým Grúňom. Záchranári ju po príchode ošetrili, nohu zafixovali pomocou dlahy a na rakúskom vozíku transportovali k služobnému vozidlu.

Žena bola následne prevezená do Štefanovej, odkiaľ na vlastnú žiadosť pokračovala vlastnou dopravou do nemocnice. O niečo neskôr, v popoludňajších hodinách, boli horskí záchranári požiadaní o pomoc pre 22-ročného turistu, ktorého poštípal hmyz počas túry Ferratou HZS na Martinské hole.


„Po uštipnutí dostal alergickú reakciu na nohe čo mu čiastočne znemožnilo ďalší postup. Záchranári ho po príchode ošetrili a pomocou lanovej techniky vytiahli z nedostupného terénu. Ďalej pokračoval v ich sprievode k terénnemu vozidlu, ktorým bol transportovaný na parkovisko, odkiaľ pokračoval vlastnou dopravou,“ spresňuje Horská záchranná služba.

V treťom prípade bola Horská záchranná služba (HZS) privolaná na pomoc k zranenému 26-ročnému cyklistovi, ktorý sa zranil po páde na trati „modrý zamat“ pri zjazde z Malinô brda. Cyklista pádom utrpel pravdepodobne zlomeninu kľúčnej kosti a mnohopočetné odreniny. Horskí záchranári ho po príchode ošetrili a transportovali z nedostupného terénu.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Horská záchranná služba