Na Radnici dnes rokovalo združenie K8, zišli sa primátori krajských miest


Foto: Na Radnici dnes rokovalo združenie K8, zišli sa primátori krajských miest

Primátori krajských miest SR rokovali dnes v Žiline о aktuálnych témach, ktoré sa dotýkajú krajských miest. V prvom polroku tohto roka je predsedom Združenia K8 primátor mesta Žilina Igor Choma.

Predsedníctvo v prvom polroku vedie Žilina

Predseda Združenia K8, ktorým je v prvom polroku tohto roka primátor mesta Žilina Igor Choma, zvolal na dnes 10. apríla 2015 rokovanie primátorov krajských miest na Radnicu mesta Žilina. Staronoví, ale aj noví primátori rokovali o aktuálnych témach, ktorým dominovalo predovšetkým financovanie verejnej správy a územnej samosprávy. Reálne príjmy za 1. kvartál tohto roka sú vyššie, ako sa očakávalo.

Primátor Nitry a zároveň predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Dvonč prišiel s informáciou, že vláda Slovenskej Republiky s veľkou pravdepodobnosťou potvrdí v nasledujúcom období pre samosprávy 70,3 percenta z podielových daní. „Už aj dnes nám stúpajú podielové dane. Čiže, je to pozitívny trend a tých 70,3 percenta bude pre samosprávy veľmi pozitívnych z hľadiska príjmovej časti rozpočtu. A najmä pre krajské mestá. To je jedna z kľúčových vecí, ktorú sme prijali ako záväzok vlády SR, ktorý vyrokoval ZMOS na čele s pánom Dvončom,“ dodal trenčiansky primátor Richard Rybníček.

Riaditeľ Kancelárie K8 Milan Galanda informoval o súčasnom štádiu legislatívneho procesu vládneho návrhu zákona o odpadoch. Návrh zákona dňa 8. apríla 2015 podpísal prezident SR a účinnosť nadobúda od 1.1.2016. Primátori budú pozorne sledovať, ako sa zákon uplatní priamo v praxi.

Na programe bol aj školský zákon, ktorý je v príprave

Primátori sa dnes venovali aj školskému zákonu a procesu, ktorým prebieha v príprave. „Bol navrhnutý a odkomunikovaný s ministrom ešte pred nejakým časom. V poslednom týždni však doznal niektoré zmeny, s ktorými nie sme celkom uzrozumení. Ešte uvidíme, ako v pondelok dopadne rokovanie tripartity k tomuto zákonu a potom rozhodnutie vlády. Ak hovorím o tom, čo sa zmenilo, je tam predovšetkým to, že zo zákona vypadla v tejto chvíli možnosť akéhosi korigovania, odvolávania a menovania riaditeľov škôl, či už stredných alebo základných škôl,“ podotkol Igor Choma, aktuálny predseda Združenia K8.

V druhom pol roku sa rokovanie presunie do Nitry

V druhom polroku roka 2015 sa stane predsedom Združenia K8 primátor mesta Nitra Jozef Dvonč, ktorý zvolá v nasledujúcom polroku aj rokovanie združenia do Nitry.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu