Po rokoch zlikvidujú opustený stánok na Hlinskej, mesto dostalo exekučný titul


Foto: Po rokoch zlikvidujú opustený stánok na Hlinskej, mesto dostalo exekučný titul

Obyvatelia žilinského sídliska Hliny musia dlhé roky tolerovať bývalý stánok zelovocu v dezolátnom stave, ktorý je umiestnený na mestskom pozemku. Ako sme upozornili v apríli, zdanlivo jednoduchý úkon vypratania zo strany majiteľa alebo mesta má dlhoročné pozadie domáhania sa práv súdnou cestou.

Už v júni 2017 bola podaná žaloba na vypratanie nehnuteľnosti, v tomto prípade pozemku pod stánkom, na základe ktorej súd v máji 2018 zaviazal vlastníka stánku pozemok vypratať. Aj keď vykonateľnosť rozsudku nadobudla právoplatnosť už 21. júla 2018, reálne kroky mohla radnica podniknúť až včera.

Na základe platného exekútorského titulu, za účastí médií a pod exekútorským dohľadom, vstúpili pracovníci najatí mestom do objektu. Obchod zložený z troch stánkov teraz čaká demontáž. Niekoľkoročné trvanie celého prípadu je ilustráciou nepružnosti legislatívy pri riešení vybraných problémov medzi občanmi a mestom.



Včerajšia demontáž časti stánku.

Pozemky štátnych inštitúcií často zneužívajú aj billboardové spoločnosti na osádzanie nelegálnych reklamných stavieb a následného bezdôvodného obohatenia sa.

Radnica má obdobný problém aj so stánkami v Sade SNP a veľkoplošnou obrazovkou, ich odstránenia sa musí domáhať žalobou. V prípade bývalého projektu Telka v meste je situácia o to kurióznejšia, že práve mestskí poslanci pri rozhodovaní o ukončení prenájmu poskytli nájomcovi pozemku pod obrazovkou, ktorým bol Peter Košťál, dlhší čas na ukončenie činnosti a jej odstránenie. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu