Cyklocestu a chodník medzi Solinkami a Veľkým Dielom vymenili, doplnili aj nové značenie


Foto: Cyklocestu a chodník medzi Solinkami a Veľkým Dielom vymenili, doplnili aj nové značenie Foto: OZ Mulica

Cyklotrasa a chodník smerujúci zo Soliniek na Žilinskú univerzitu na ulici Pod hájom majú po rokoch zjednotené dopravné značenie, ktoré presne definuje spôsob ich využívania - od zmeny značenia v júli majú v smere od Soliniek jazdiť cyklisti naľavo, chodník vpravo má patriť chodcom.

Podľa pôvodne osadeného značenia jazdili cyklisti po pravej strane, ako to dokazujú značky na fotografii nižšie. V praxi dochádzalo k situáciám, kedy chodci aj cyklisti využívali trasu určenú pre druhých. Cyklotrasa a chodník sa navyše dlhé roky križovali.

Zdroj: Google StreetView

„K výmene došlo začiatkom júla, chodník a cyklocesty sa križovali od roku 2004, navyše keď postavili aj úsek pri drevenej krave, križovanie bolo trojnásobné,“ potvrdil Marián Gogola z občianskeho združenia Mulica, ktoré v Žiline pomáha riešiť mobilitu.

Vďaka zmene využívajú cyklisti asfaltový povrch, chodci dlažbu. Na úseku boli niekoľko dní osadené aj značky, ktoré v rámci reorganizácie označovali koniec cyklocestičky a chodníka, ak sa križujú s cestou. Po niekoľkých dňoch však zmizli.  


Zdroj: OZ Mulica

Ako by mala Žilina vyzerať v roku 2030? 

Občianske združenie zároveň cez iniciatívu Moja Ulica 2030 zisťuje názor obyvateľov Žiliny na to, ako by mala o desať rokov vyzerať ich ulica, okolie paneláku či štvrte, kde bývajú. Cieľom iniciatívy je vytvoriť si vlastný scenár, ktorý bude slúžiť ako zrkadlo pre výhľadový rok 2030. 

„Napríklad chceme viac parkovacích miest, zelene alebo cyklotrás? Chcel by som lepšie pokrytie MHD alebo bikesharingom? Mali by sme mať bezbarierové chodníky? Ako vieme využiť nábrežia riek? Bol by som ochotný platiť za odpad podľa toho koľko ho vyprodukujem? Malo by mesto preferovať občanov, ktorí sa správajú ekologicky a udržateľne? V roku 2030 si to potom vyhodnotíme!“ vysvetľujú zámer predstavitelia. 

Do iniciatívy sa môžete zapojiť po odoslaní mailu cez tento formulár.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu