V Žiline trénovali inštruktori výsadkovej prípravy aj príslušníci 5. pluku špeciálneho určenia


Foto: V Žiline trénovali inštruktori výsadkovej prípravy aj príslušníci 5. pluku špeciálneho určenia
Galéria: 9 fotiek
Foto: IR, 5psu.mil.sk

Počas uplynulého týždňa mali Žilinčania možnosť vidieť vojenský vrtuľník Mi-17, lietajúci nad mestom počas výcviku inštruktorov výsadkovej prípravy. Tí zároveň trénovali na Majstrovstvá Slovenska v presnosti pristátia, ktoré sa uskutočnili medzi 10. a 12. júlom na letisku v Prievidzi.

Podobná príprava prebieha dva až štyrikrát vo výcvikovom orku. Letovú prevádzku využil aj samotný 5. pluk špeciálneho určenia zo Žiliny, ktorý trénoval opustenie vrtuľníka v špeciálnom režime:

„Prítomnosť vrtuľníku Mi-17 a špičkového leteckého personálu prešovského vrtuľníkového krídla generálplukovníka Jána Ambruša sme využili aj na zasadenie jedného z oddielov 5. pluku do terénu v okolí Žiliny alternatívnym spôsobom. Týmto označením môže byť myslené opustenie paluby vrtuľníka z visu, zlanením, vystúpením, či opustenie paluby z prízemného letu,“ informuje za 5. pluk poručíčka Miroslava Mindárová.



Otvorenie neba odsunula aktuálna situácia

Tento rok otvorili špeciálne jednotky nebo oveľa neskôr v porovnaní s minulými rokmi. Dôvodom je epidemiologická situácia, výsadky padákom začali až v júni. Práve pre situáciu došlo v Trenčíne, kde sídli Veliteľstvo Síl pre špeciálne, k unikátnemu stretnutiu viacerých útvarov s výsadkármi:

„Prvýkrát v histórii Ozbrojených síl Slovenskej republiky sa na jednej vzletovej a doskokovej ploche trenčianskeho letiska stretli naraz hneď tri vojenské útvary Síl pre špeciálne operácie, ktoré majú vo svojich radoch „skáčuci“ personál. Trenčianske nebo symbolicky otvoril veliteľ špeciálnych síl plukovník Branislav Benka, ktorého nasledovali členovia veliteľstva Síl pre špeciálne operácie, 5. pluku špeciálneho určenia a Výcvikovej základne Síl pre špeciálne operácie,“ doplnil major Mário Pažický.

Za štyri dni výcviku, v ktorých poveternostné podmienky umožnili zoskoky z lietadla L-410, opustilo jeho palubu s padákom na chrbte takmer tristopäťdesiat výsadkárov.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: https://5psu.mil.sk/