Rugbisti Žilina Bears premiérovo majstrami Slovenska, titul vybojovali aj žilinskí minirugbisti


Foto: Rugbisti Žilina Bears premiérovo majstrami Slovenska, titul vybojovali aj žilinskí minirugbisti Foto: archív klubu

Po deviatich rokoch od založenia sa žilinskí rugbisti po prvý raz v klubovej histórii stali majstrami Slovenska, titul vybojovali 27. júna v Čunove, kde sa uskutočnil prvý „pokoronový“ turnaj v olympijskej rugby. K úspechu mužov Žilina Bears rugby club v sedmičkovej verzii pridali titul aj „medvieďatá“ v kategórii do 12 rokov .

Rugby klub Žilina Bears píše svoju históriu od mája 2011, keď Angličan Nigel Thorpe a Slovák Dávid Mihalík položili v Žiline základy rugby. Za deväť rokov si tento tvrdý, kontaktný, ale džentlmenský tímový šport vyskúšalo v Žiline množstvo hráčov a hráčok nielen spod Dubňa, ale aj z Kysúc, Považia, rôznych častí Európy či dokonca sveta. 

Medzi „medveďmi“ sa objavili totiž aj hráč z exotickej Kene a momentálne u nich pôsobí aj austrálsky rugbista. Úspech je podľa prezidenta klubu Jozefa Hodása, ktorý je zároveň jeden zo služobne najstarších a najskúsenejších hráčov Žiliny, cennejší o to viac, že hráči hrajú zadarmo a v amatérskych podmienkach:

„Vystriedali sme už viacero tréningových a hracích plôch v Žiline i blízkom okolí. Momentálne je naším domovom ihrisko v mestskej časti Vranie. Za deväť rokov sme si prešli lepšími aj horšími časmi, ale nikdy sme neprestali s týmto skvelým športom. Odporúčame ho každému, kto chce byť nielen fit, ale aj zažiť skvelú partiu a precítiť jedinečnú atmosféru tohto vo svete veľmi populárneho športu.“ 

Spoločná fotografia seniorského i mládežníckeho majstrovského tímu Žilina Bears. Zdroj: archív klubu

Žilinčania ziskom titulu ukončili deväťročné čakanie na najväčší triumf od svojho založenia, doteraz bolo najväčším úspechom tretie miesto. Tohtoročné Majstrovstvá Slovenska boli ochudobnené o viaceré tímy, a tak organizátori k Memoriálu Tonyho Puverle pridali aj zaujímavú exhibíciu pre novovznikajúce kluby a tímy zo zahraničia.

Tradičné vyvrcholenie rugbyovej sezóny v Čunove na pôde 1. RC Slovana Bratislava sa uskutočnilo za horúceho letného počasia a ponúklo niekoľko pekných rugbyových momentov. Oficiálny turnaj bol nesmierne vyrovnaný, o konečnom poradí rozhodlo až skóre jednotlivých tímov.

„Kvôli administratívnym zmenám v pravidlách súťaže nemohlo do hlavného turnaja zasiahnuť päť našich hráčov. Zúročili sme však dobrú prípravu na finálové podujatie. Chlapci do toho dali všetko, podali srdnatý výkon, ktorý korunovali víťazstvom. Prejavilo sa, že v poslednom období, aj napriek rôznym okolnostiam, zlepšili dochádzku na tréning. Mohli sme vďaka tomu spoločne nacvičiť viacero akcií, ktorými sme predčili v nesmierne vyrovnanom finále našich súperov,“ dodal hrajúci tréner žilinského rugby tímu Patrik Kovács.


Deti napodobnili dospelých 

Po odohraní oficiálneho turnaja sa uskutočnila ešte spomínaná exhibícia, do ktorej sa zapojilo viacero tímov z Bratislavy, Žiliny, Piešťan, Trnavy, Košíc, Nitry a Olomouca. Český zástupca RC Olomouc nakoniec túto rugbyovú exhibíciu ovládol. Medzi mužskými zápasmi sa na ihriská postavili aj najmenší minirugbisti z Bratislavy, Žiliny a Piešťan.

„Napriek tomu, že v detskej kategórii ide skôr o zábavu ako o výsledok, sme nesmierne hrdí na progres mladých hráčov, ktorí na ihrisku odovzdali naozaj všetko. Zo Slovanu nám výbornými výkonmi pomohli Vilko, Terka a Nelka. Chýbala nám zranená opora Peter Šugár, ktorému prajeme skoré uzdravenie a skorý návrat na ihrisko,“ povedal tréner mladých nádejí Žilina Bears Jozef Hodás. 

Zároveň mládež pochválil za prístup počas sezóny: „Všetky deti si zaslúžia pochvalu za celú sezónu. Verím, že ich titul ešte viac povzbudí v tréningu a pridajú sa k nim aj ďalšie deti zo Žiliny či okolia,“ dodal Hodás.  

Zostava Žilina Bears U12
Adrián Nezdoba, Patrik Samec, Jakub Hlavatý, Alex Senko, Filip Senko, Jozef Hodás ml., Dávid Hodás, Gabika Solomonová. 

Výsledky M SR v rugby 7´s muži
1. RC Slovan Bratislava – Rugby Union Club Piešťany 26:19
Žilina Bears RC – 1. RC Slovan Bratislava 29:14
Rugby Union Club Piešťany – Žilina Bears RC 19:12. 

Konečné poradie
1. Žilina Bears RC
2. RUC Piešťany
3. 1. RC Slovan Bratislava.

O úspech mužov Žilina Bears sa na ihrisku pričinili: Lukáš Birčiak, Daniel Ogurčák, Dominik Kovács, Mitchell King, Pavol Pavlus, Róbert Hosmaj, Pavol Ondrašina, Michal Dadaj, Marek Bazger, Lukáš Šefar, Jozef Hodás, Mirek Bašta, hrajúci tréner Patrik Kovács.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Žilina Bears