Od nuly po tritisíc vyrobených štítov: Ako informatici UNIZA pomáhajú zdravotníkom v celej krajine


Foto: Od nuly po tritisíc vyrobených štítov: Ako informatici UNIZA pomáhajú zdravotníkom v celej krajine
Galéria: 12 fotiek
Foto: FRI UNIZA

Aj v týchto dňoch pracujú dobrovoľníci z Fakulty riadenia a informatiky Žilinskej univerzity v Žiline na výrobe ďalších ochranných štítov prostredníctvom 3D tlače pre zdravotníkov, následne ich aj distribuujú všade tam, kde je to potrebné.

Viac než tritisíc štítov vyrobených v Žiline tak už slúži v nemocniciach, rýchlych zdravotných službách, ambulanciách či domovoch sociálnych služieb po celom Slovensku. 

Celý príbeh začal iniciatívou študentov fakulty, ktorí sa zaoberajú 3D tlačou. Na ich podnet bol vytvorený projektový tím FRI – ochranné štíty, do ktorého sa postupne pridávali nielen študenti, ale aj zamestnanci fakulty.

Tím vedie Ing. Lukáš Čechovič, PhD. z Katedry technickej kybernetiky. Práve on sa podieľal na vybudovaní špecializovaného laboratória 3D tlače. 

Procesy ako pri rozbiehaní vlastnej firmy 

Pre zvládnutie premeny myšlienky na úspešný projekt bolo potrebné vyriešiť koordinačnú, výrobnú, logistickú a finančnú stránku, nakoľko FRI UNIZA nemá na takýto projekt vyčlenené vlastné finančné prostriedky. Koordináciu pomohla zvládať aplikácia Microsoft Teams, kde prebiehala potrebná komunikácia.  

„Bolo to ako keby sa na fakulte rozbehla firma na výrobu štítov. Museli sme zorganizovať všetky aspekty od zásobovania materiálom, výroby, balenia a distribúcie, komunikácie s koncovými užívateľmi, financovanie ako aj technickú stránku výroby 3D tlače. Všetko tak, aby sa maximalizoval počet vyrobených štítov za deň,“ vysvetľuje Čechovič. 

Pri projekte tlačenia ochranných štítov sa naplno prejavila konkurenčná výhoda Fakulty riadenia a informatiky, ktorá predstavuje ideálne miesto na vznik úspešných startupov. Nachádzajú sa tu budúci špičkoví programátori, počítačoví inžinieri a manažéri.

Práve počítačoví inžinieri, spolu s informatikmi, zodpovedali za programátorskú a technickú stránku fakultnej verejnoprospešnej iniciatívy. Manažéri spustili historicky prvú crowdfundingovú kampaň, riešili otázky financovania, zabezpečenia materiálov, distribúcie, zberu objednávok, ale aj marketingu a PR, ktoré pomáhalo rozširovať povedomie o úsilí.

Vďaka tomu k dnešnému dňu našlo svojich majiteľov viac ako 3 000 kusov ochranných štítov z produkcie FRI UNIZA. Záujem o tento typ pomôcky sa zastabilizoval a výroba beží priebežne podľa potreby a záujmu. Pre skvalitnenie a zefektívnenie distribučného procesu bol vytvorený prehľadný objednávkový formulár na dodávanie ochranných štítov tam, kde ich je aktuálne nedostatok.

Odovzdanie ochranných štítov zdravotníkom. Zdroj: FRI UNIZA

Objednávky na nové pomôcky prichádzajú priebežne, viaceré zdravotnícke organizácie opätovne žiadajú o dodanie ďalších kusov na základe ich spokojnosti s prvou zásielkou.

Zdravotníci, lekári, zdravotné sestry, pracovníci samosprávy, domovov sociálnych služieb, či učitelia základných škôl - všetci títo majú stále možnosť objednať ochranné štíty prostredníctvom vyplnenia objednávkového formulára: https://forms.gle/1hb3opAsTPm8YJTj8  


Pomoc je možné vidieť aj na interaktívnej mape, ktorá je priebežne aktualizovaná na základe realizovaných dodávok.

Prispeli jednotlivci aj partnerské firmy fakulty 

Počas trvania iniciatívy sa podarilo vyzbierať potrebnú sumu 15 000 eur, ktoré poslúžili na výrobu tritisíc ochranných štítov. Významná čiastka 4 713 eur bola zhromaždená vďaka ľuďom zapojeným do prvej fakultnej crowdfundingovej výzvy „Fakulta riadenia a informatiky UNIZA pomáha nemocniciam“.

Na jej podporu sa uskutočnila aj dražba obrazu CORONA , ďalšie peniaze poskytla spoločnosť O2 cez vlastný nadačný program v grantovej výzve „Grant sKORO NA všetko“ (2 000 eur).

Obraz CORONA, ktorý sa dražil a tiež prispel k vyzbieraniu peňazí. Zdroj: ludialudom.sk

Ostatné finančné prostriedky boli vyzbierané od partnerských firiem fakulty, či už vo forme peňažnej alebo materiálnej, ktorá najčastejšie predstavovala formu materiálu pre 3D tlač.  

Spoločnosti, ktoré podporili výrobu 3D štítov 

Globesy, icz Slovakia, Nadácia KIA Motors Slovakia, TransData, OFZ, a.s., QuadroTech Development, ON Semiconductor Slovakia, Scheidt&Bachmann Slovensko, GoodRequest, Kros, Siemens, Siemens Healthineers, Redhat, TopTrans EU, IT akadémia, Accenture, Kto pomôže Slovensku

So spoločnosťou Kros fakulta vzájomne koordinovala rozvoz a distribúciu vyrobených ochranných štítov, napríklad na Gynekologicko - pôrodnícke oddelenie Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline. V súčasnosti prebieha v spoločnosti AVAST zamestnanecká zbierka na podporu fakulty vo výrobe a bezplatnom dodaní ochranných štítov zdravotníkom.

Finančné prostriedky boli výhradne využité na nákup materiálu na tlač a výrobu štítov vzhľadom na cieľ Fakulty riadenia a informatiky UNIZA uspokojiť obrovský dopyt po ochranných štítov. Jedna tlačiareň bola zapožičaná aj od Univerzitnej knižnice Žilinskej univerzity, ktorej touto cestou predstavitelia iniciatívy ďakujú. 

Fakulta riadenia a informatiky UNIZA oslavuje tento rok 30. výročie od svojho založenia. Potešilo ju množstvo študentov, zamestnancov i partnerských firiem, ktorí sa ju rozhodli podporiť v jej snažení, za čo im patrí veľké ĎAKUJEM.

Po odovzdaní ochranných štítov prišlo Fakulte riadenia a informatiky UNIZA viacero ďakovných e-mailov od zdravotníkov, ktoré sú tou najväčšou odmenou vynaloženého úsilia jej zamestnancov a študentov.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu