Športové ocenenia za minulý rok v Žiline ovládli bojové športy, cyklistika a futbal


Foto: Športové ocenenia za minulý rok v Žiline ovládli bojové športy, cyklistika a futbal
Galéria: 21 fotiek
Foto: Športovcom Žiliny za rok 2019 je thaiboxer Milan Paleš. Zdroj: Mesto Žilina

V priestoroch Mestského divadla v Žiline si počas včerajšieho slávnostného galavečera odniesli najlepší žilinskí športovci ceny za minuloročné úspechy. Samospráva už tradične oceňovala dospelých, mládež, športové podujatie roka, najlepší kolektív aj športových trénerov. 

Celkovým víťazom a športovcom Žiliny za rok 2019 sa stal 28-ročný thaiboxer Milan Paleš z Diamond Gymu Žilina, ktorý v auguste minulého roka podpísal životnú zmluvu s organizáciou Enfusion, v ktorej sa pohybuje vo svojej váhe medzi desiatimi najlepšími bojovníkmi sveta.

V roku 2019 sa mu podarilo trikrát zvíťaziť, pripísal si aj jednu prehru a to v pyramíde finále World Grand Prix slávnej K1 v Japonsku. 

Druhé miesto v kategórii dospelých športovcov obsadil Dominik Holec. 25-ročný odchovanec žilinského futbalu patrí špičke brankárov Fortuna ligy.

Na treťom mieste sa v hodnotení umiestnil cyklista Peter Ftorek, ktorý sa vo veku 71 rokov stal majstrom sveta v kategórii masters v poľskej Poznani, trojnásobným národným šampiónom v masters kategórii a víťazom v súťaži TOP-TEN Masters Slovensko v cestnej cyklistike veteránov.

„Som veľmi rád, že žilinský šport po sebe zanecháva významnú stopu nielen na Slovensku, ale aj vo svete. Ako športovec viem, koľko sebazáporu, tvrdej driny, energie a času vyžaduje športová príprava. Presadiť sa v slovenskej, európskej či svetovej špičke je veľmi ťažké, preto sa teším z každého úspechu Žilinčanov a ďakujem im za reprezentáciu nášho mesta a Slovenska. Samozrejme, aj v ďalších rokoch im prajem čo najviac športových cien a úspechov,“ podotkol primátor Žiliny Peter Fiabáne.   

Kategóriu mládežníkov ovládol cyklista Martin Svrček z CyS – Akadémie Petra Sagana. Vo svojich 17 rokoch sa v minulom roku stal celkovým víťazom seriálu Slovenského pohára na ceste a majstrom Slovenska v cestných pretekoch.

Za hranicami Slovenska skončil na 3. mieste na medzinárodných etapových Pretekoch mieru kadetov v Jevíčku, kde zvíťazil v dvoch etapách a bol držiteľom zeleného dresu. Najväčším úspechom však bol zisk bronzovej medaily v cestných pretekoch na európskom olympijskom festivale mládeže (EYOF) v Baku.

17-ročná Zuzana Michaličková, talentovaná plavkyňa a triatlonistka žilinského klubu Nereus, obsadila medzi mládežníkmi druhé miesto. Juniorská reprezentantka a trojnásobná majsterka Slovenska je aktuálnou držiteľkou slovenského juniorského rekordu na 50 metrov voľný spôsob, ktorý už sama dvakrát prekonala.

V minulom roku sa stala národnou juniorskou a seniorskou majsterkou v sprinth triatlone, na Majstrovstvách Európy v Holandsku v zimnom triatlone zvíťazila a na svetom šampionáte v Taliansku skončila na striebornej pozícii.

Tretie miesto v kategórii patrí 19-ročnému futbalistovi Jánovi Bernátovi, ktorý sa v mladom veku veľmi rýchlo etabloval v A mužstve žilinského MŠK. Za prvý polrok medzi mužmi nastrieľal 7 gólov, čím sa stal najlepším slovenským strelcom v jesennej časti Fortuna ligy.  

Ako najúspešnejší športový kolektív za rok 2019 boli vyhodnotení mladí futbalisti žilinského MŠK, ktorí ovládli slovenskú dorasteneckú ligu U17. Počas celej sezóny predvádzali vyrovnané a suverénne výkony, čoho výsledkom bol zisk majstrovského titulu s 15 bodovým náskokom pred druhým bratislavským Slovanom. Zisk titulu zaistil Žilinčanom účasť vo finále Československého pohára, v ktorom však nešťastne podľahli pražskej Sparte.

Kategóriu športový kolektív dopĺňa na druhom mieste MsHKM Žilina 8. trieda. Mladí žilinskí hokejisti môžu sezónu 2018/2019 považovať za náročnú, ale aj mimoriadne úspešnú. Počas celej sezóny viedli náročné a úspešné boje s ligovými konkurentmi, ktoré im zaručili účasť na finálovom turnaji Majstrovstiev Slovenska starších žiakov v Michalovciach, kde získali striebornú medailu.

Trojicu najúspešnejších dopĺňajú basketbalisti z BK Slávia Žilina. Na zápasoch ich navštevuje pravidelne veľké množstvo fanúšikov nielen na domácej pôde. V extralige, ktorá je preplnená legionármi, sa v kádri BK Slávia úspešne uplatňujú domáci hráči, ktorí tvoria aj základ Slovenskej reprezentácie.

Galéria: 21 fotiek

Žilinská samospráva ocenila aj dve najúspešnejšie športové podujatia minulého roka. Mesto Žilina sa stalo pravidelnou zastávkou svetovej bojovej show Enfusion. Počas celého roka je organizovaný 20-kolová séria podujatí po celom svete a súčasťou je vďaka organizátorovi Diamond Gym aj Žilina ako jediné mesto na Slovensku.  


V roku 2019 sa uskutočnil už 18. ročník medzinárodného plaveckého podujatia Jarná cena Žiliny pod organizátorskou taktovkou Plaveckého klubu TENAX Žilina. Viac ako 600 plavcov z celého sveta sa zúčastnilo podujatia, ktoré je zaradené do kalendára svetovej federácie FINA a snažili sa plniť limity na dve najvýznamnejšie podujatia v rokoch 2019 a 2020, Majstrovstvá sveta v Kórei a Olympijské hry v Tokiu.

Ocenenia v kategórii Významná činnosť športového trénera za dlhoročné zásluhy, rozvoj a preslávenie športu v meste Žilina si tento rok prevzali 65-ročný Ivan Šimček a 80-ročný Dušan Chlapík. Obe mená patria k legendám žilinského futbalu a hokeja.

Bývalý dlhoročný ligový útočník Šimček v drese Dukly Banská Bystrica a ZVL Žilina odohral v rokoch 1979 až 1988 celkovo 194 stretnutí v Československej a Slovenskej národnej lige, strelil 24 gólov.

Po skončení hráčskej kariéry sa vydal na trénerskú dráhu, ako dlhoročný mládežnícky tréner pôsobil v MŠK Žilina, kde mu prešli rukami viacerí budúci ligoví futbalisti. Okrem mládeže pôsobil aj ako asistent trénera pri prvom tíme MŠK Žilina s ktorým vyhrali v roku 2002 prvý ligový titul. V súčasnosti sa venuje mladým nájdeným futbalistom v Akadémii MŠK Žilina.

Galéria: 21 fotiek

Bývalý stredopoliar v ZVL Žilina Chlapík sa narodil sa v Trenčíne, no najviac ligových stretnutí odohral a väčšinu futbalovej kariéry prežil v Žiline. V žlto-zelenom drese odohral 102 ligových stretnutí, strelil 11 gólov. Po skončení  kariéry sa vydal na právnickú kariéru a pôsobil aj ako funkcionár v telovýchove. Stal na čele vtedajšej ZVL Žilina, následne bol predsedom MŠK Žilina. Ako právnik sa angažoval v MsHK Žilina.

Najlepších športovcov, ktorých spomedzi seba každoročne nominujú športové kluby, oceňuje žilinská radnica už od roku 2009. 12. ročník podujatia bol v pôvodnom termíne odložený v dôsledku preventívnych opatrení proti šíreniu nového koronavírusu. 

Najúspešnejšími športovcami mesta Žilina za rok 2019 sa v nasledujúcich kategóriách stali:

Dospelí

1. miesto – Milan Paleš, thaibox, Diamond gym Žilina
2. miesto – Dominik Holec, futbal, MŠK Žilina
3.miesto – Peter Ftorek, masters cyklistika, CyS – Akadémia Petra Sagana
4.miesto – Róbert Rožánek, basketbal, BK Slávia Žilina
5.miesto – Rastislav Pavlík, masters plávanie, Nereus Žilina
6.miesto – Dobroslava Lehotská, fitnes, Gymnastika a fitnes Žilina
7.miesto – Sára Hrnková, karate, Karate klub Žilina
8.miesto – Vladimír Štefánik, plávanie, Nereus Žilina
9.miesto – Matej Krišica, tlak na lavičke, Športcentrum Žilina
10. miesto – Milan Surovčík, bezmotorové lietanie, Aeroklub Žilina

Mládež 

1. miesto – Martin Svrček, cyklistika, CyS – Akadémia Petra Sagana
2. miesto – Zuzana Michaličková, triatlon a plávanie, Nereus Žilina
3. miesto – Ján Bernát, futbal, MŠK Žilina
4. miesto – Emma Marušáková, plávanie, Tenax Žilina
5. miesto – Natália Sobolová, jazdecký šport, Credento Vincit Žilina
6. miesto – Emma Paulínyová, atletika, Atletický oddiel Žilina
7. miesto – Mia Chudejová, tenis, TK Žilina
8. miesto – Petra Holešová, fitnes, Gymnastika a fitnes Žilina
9. miesto – Dávid Štaffen, zjazd na divokej vode, TJ Sokol Žilina
10. miesto – Vanesa Šelmeková, krasokorčuľovanie, Figure Skating club

Významná činnosť športovca za dlhoročné zásluhy, rozvoj a preslávenie športu v meste Žilina (bez poradia)   

Dušan Chlapík – MsHK a MŠK Žilina, hokej a futbal
Ivan Šimček – MŠK Žilina, futbal 

Športový kolektív roka

1. miesto – MŠK Žilina U17, futbal
2. miesto – MsHKM Žilina 8. ročník, hokej
3. miesto – BK Slávia Žilina, basketbal 

Podujatie roka 2019 (bez poradia)

ENFUSION SLOVAKIA 2019 
XVIII. ročník Jarná cena Žiliny 2019 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Mesto Žilina