VIDEO: Na mieste beštiálnej popravy partizánov v Lesoparku Chrasť si dnes uctili ich pamiatku


Prihláste sa na odber Žilinak.sk na  

Na pamätníku SNP v Lesoparku Chrasť, ktorý stojí nad masovým hrobom 32 obetí, si dnes pietnym aktom pripomenuli 75. výročie vypuknutia Slovenského národného povstania. V roku 1945 tu dňa 8. januára zavraždili príslušníkov slovenského národného odboja, medzi nimi prevažne mladých chlapcov.

Tí bojovali proti okupantom v priestore Veľké Kolárovice – Bytča. Zaistení partizáni boli v umiestení vo väznici Okresného súdu v Žiline, kde boli v pivničných priestoroch vypočúvaní a krvavo mučení. Rodinní príbuzní, ktorí vedeli o ich zaistení, očakávali že budú prepustení. Strašná tragédia, o ktorej už mnohí Žilinčania nevedia, sa odohrala 8. 1. 1945. 

V ranných hodinách boli zajatci prevezení na okraj Lesoparku Chrasť, kde si museli vykopať spoločný hrob. Všetkých 32 osôb bolo beštiálne zastrelených, vrátane veliteľa čaty Jozefa Červinku. Ten bol zastrelený posledný, ale aj napriek tomu že žil, bol pochovaný zaživa spolu s ostatnými.

Na stredu 28. augusta je v Sade SNP pri Pamätnej doske genmjr. in memoriam Jozefa Dobrovodského pripravená o 9:00 hod. spomienková slávnosť, p 16:00 hod. sú pripravené oslavy na vrchu Zvonica pri Strečne aj za účasti členov diplomatického zboru a delegácií z Francúzska.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu