Mesto opraví detské ihriská a lavičky, ktoré zničila zima aj vandali


Foto: Mesto opraví detské ihriská a lavičky, ktoré zničila zima aj vandali
Galéria: 4 fotky

Ako každý rok, mesto Žilina začne s príchodom jarného počasia s opravami detských hojdačiek, ihrísk, lavičiek. Rovnako prebehne výmena piesku v detských pieskoviskách a obnova ďalších prvkov mestského mobiliáru. Ten bol podľa vyjadrení mesta zničený viac vandalmi ako poveternostnými vplyvmi.

Informujte mesto o tom, čo je potrebné opraviť

Občania sa môžu so svojimi požiadavkami na obnovu ďalších prvkov verejných priestranstiev obrátiť na mestských poslancov alebo priamo na odbor dopravy Mestského úradu v Žiline. Kompetentné osoby radi vypočujú požiadavky a v rámci možností zjednajú nápravu.

Nové lavičky nás čakajú aj na Mariánskom námestí, na „balustráde“ pod Katedrálou Najsvätejšej Trojice (Farský kostol), vo vnútrobloku na Fándlyho ulici na Hlinách a pri pamätníku nad masovým hrobom v Lesoparku Chrasť.

Na sídliskách už prebehli niektoré opravy

Na sídlisku Vlčince na Poštovej ulici bol opravený vandalmi zničený cykloprístrešok, ktorý bol osadený v roku 2013 v rámci projektu Cyklomesto s finančnou podporou Nadačného fondu Kia Motors Slovakia v Nadácii Pontis.

Na sídlisku Hájik bol na základe podnetu mestského poslanca Ľuboša Plešingera do pôvodného stavu obnovený herný prvok pre deti, ktorý sponzorsky darovala mestu spoločnosť Opavia a na ktorého zničení si vandali dali obzvlášť záležať – vyrezali diery do podláh a do stien a celkovo znefunkčnili možnosť hier najmenších. Na Hájiku vo vnútrobloku ulíc Jura Hronca, Korzo a Kempelenova pribudne v priebehu najbližších dní k volejbalovému ihrisku nový pingpongový stôl, ktorý sponzorsky zabezpečil bývalý mestský poslanec za Hájik Stanislav Žilinčík.

Na detskom ihrisku na Hlinskej ulici na sídlisku Hliny bola vybudovaná nová dopadová plocha s drevenou obrubou a novým štrkovým podkladom. Zdemolovaný prístrešok na zastávke MHD Na lány v Budatíne bol nanovo pozváraný a bude natretý v závislosti na počasí.

Okrem toho sa na budúci týždeň podľa počasia začína s výmenami piesku vo všetkých tých pieskoviskách, ktoré sa pravidelne vymieňajú podľa požiadaviek obyvateľov a na základe hygienických rozborov. V roku 2013 bolo takto vymenených vyše 241 ton piesku v 27 pieskoviskách v celkovej sume 6 320,33 €, minulý rok to bolo 492,5 tony piesku v 35 pieskoviskách za 12 913,35 €. V prípade záujmu o výmenu piesku v ďalších detských pieskoviskách sa môžu občania obrátiť na mestských poslancov alebo priamo na mestský úrad na odbor dopravy.

Vandalizmus brzdí rozvoj, mesto opakovane vynakladá financie na tie isté verejné priestory

„Je náročné investovať financie do výstavby nových ihrísk a do budovania ďalších prvkoch verejného priestoru, keď musíme neustále vynakladať financie na obnovu tých ihrísk, preliezačiek či lavičiek, ktoré už žilinskej verejnosti chvíľu slúžili. Napriek zvýšenému počtu hliadok mestskej polície v meste vyčíňajú tlupy vandalov. Preto prosím všetkých Žilinčanov, ak sú svedkami takéhoto devastovania našich spoločných priestorov, aby vždy ihneď kontaktovali mestskú políciu na čísle 159,“ vyzýva primátor mesta Žilina Igor Choma.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu