Železnice redukujú IC vlaky, v sobotu nebudú jazdiť vôbec


Foto: Železnice redukujú IC vlaky, v sobotu nebudú jazdiť vôbec

Až 30 percent vlakov InterCity na trase Bratislava - Žilina - Košice zruší od 15. apríla Železničná spoločnosť Slovensko. V sobotu nebudú premávať vôbec, počas pracovných dní pôjde len o dva páry vlakov. Zrušený bude ranný spoj o 5:24 z Bratislavy a poobedňajší spoj o 13:37 z Košíc. Tieto dva sú podľa vyjadrení Železničnej spoločnosti Slovensko stratové.

Železnice nechcú prevádzkovať príliš stratové spoje

Doterajší počet vlakov 41 sa tak zredukuje na 25 spojov týždenne. Ako dodal šéf železníc Pavol Gábor, ide o reakciu na cenovú vojnu so súkromníkom Regiojet. „Nemôžeme súperiť s konkurentom, ktorý zišiel s cenou o polovicu. Nemôžeme sa pustiť do morálneho hazardu a ekonomickej samovraždy,“ Prevádzkovať preto budú len spoje, ktoré nebudu príliš stratové.

Pripomenieme, že prevádzka IC vlakov je dlhodobo stratová, napríklad v roku 2012 vyprodukovala až 3 miliónovú stratu. Aj s menším počtom vlakov je tohtoročná strata projektovaná na približne 1,2 milióna eur. Čiastočne to spôsobil aj príchod konkurencie, ktorá ponúka svoje lístky výrazne pod cenu. Tak to tvrdí Železničná spoločnosť Slovensko.

Regiojet reaguje, cenovú vojnu vraj nezačali prví

Cenová politika súkromného dopravcu je vraj len reakciou na rôzne zľavy a akcie štátneho dopravcu. „V decembri 2014 z týchto vlakov naviac podľa dostupných informácií väčšina cestujúcich odišla z časti do vlakov RegioJet za lepšími službami, no predovšetkým si ich štát a ZSSK vykanibalizovali sami bezplatnou prepravou v rýchlikoch, ktoré takmer polovicu slovenskej verejnosti vozia “zdarma”. Spoločnosť RegioJet cenovú vojnu nezačala, naopak, všetky zľavy a zvýhodnené cestovné ponúka cestujúcim najmä preto, aby cenovo dokázala konkurovať štátnej ZSSK,” reagoval na informácie PR manažér Regiojetu Tomáš Bořuta. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu