AKTUÁLNE: Mesto Žilina vyhlásilo 3. stupeň povodňovej aktivity, v troch častiach je kritický stav


Foto: AKTUÁLNE: Mesto Žilina vyhlásilo 3. stupeň povodňovej aktivity, v troch častiach je kritický stav

V dôsledku prívalových zrážok pri búrkach vyhlásilo mesto Žilina dnes 18. júna o 14.00 hod. 3. stupeň povodňovej aktivity. Najkritickejší stav je v žilinských mestských častiach Vranie, Budatín a Považský Chlmec.

„Následky povodne dobrovoľní hasiči mesta v spolupráci s Hasičským a záchranným zborom SR odstraňujú aj v meste Žilina. Vedenie mesta aktuálne koordinuje záchranné a zabezpečovacie práce v dotknutých častiach,“ uviedol hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahy pred búrkami s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. 

„S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 - 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 18 - 23 m/s (65 - 85 km/h). Pri spomínaných búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch  a výskyt povodňových úkazov mimo tokov,“ spresňuje SHMÚ.



Pre päť oblastí v Žilinskom kraji vydali aj hydrologickú výstrahu

Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach sa predpokladá prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity. Predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov je aj mimo tokov.

Výstraha platí pre časti:

  • Žilina - sever
  • Žilina - Rajčanka
  • Čadca
  • Kysucké Nové Mesto
  • Námestovo


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu