Mesto má pri okružnej križovatke na Vodnom diele 7 parkovacích miest, zákazová značka je neplatná


Foto: Mesto má pri okružnej križovatke na Vodnom diele 7 parkovacích miest, zákazová značka je neplatná

Vodné dielo Žilina je jedným z populárnych miest Žilinčanov pre rekreáciu, v časoch najväčšej vyťaženosti niekedy dochádza k naplneniu parkovacích kapacít v blízkosti vodnej nádrže.

Aj napriek tomu, že Dopravný podnik mesta Žiliny zaviedol sezónnu autobusovú linku s číslom 67 zo sídliska Hájik cez časť Závodie a sídliská Hliny, Solinky a Vlčince, veľká časť návštevníkov využíva individiuálnu automobilovú dopravu.

V posledných rokoch vznikli nové parkovacie plochy v blízkosti skateparku pri hydrouzle, druhé budujú pri konečnej zastávke autobusu mestskej hromadnej dopravy pred obcou Mojš. Niekoľko voľných miest ponúka aj parkovisko pri neďalekej okružnej križovatke.

Tie vybudovali po prestavbe, pričom sedem boxov je vo vlastníctve mesta a návštevníci majú právo ich využívať. V parkovaní im ale bránia dopravné kužele a prenosná značka zákazu vjazdu. 


Parkovisko a príjazdová cesta vo vlastníctve mesta Žilina | Zdroj: GKÚ, NLC

Sedem parkovacích miest môžu využívať obyvatelia bez obmedzení, potvrdil hovorca mesta Žilina Vladimír Miškovčík. Zvyšné plochy sú v súkromnom vlastníctve, mesto však nepovolilo súčasnú značku, ktorá je tým pádom neplatná.


Návštevníci Vodného diela môžu uvedené miesta využívať bez obmedzení, mesto nemá vedomosť o tom, že by boli v prenájme reštaurácie. Čo sa týka dočasného dopravného značenia (prenosná zákazová dopravná značka), nemáme o ňom žiadne vedomosti,“ spresnil Miškovčík.

O umiestnení dopravného značenia, ktoré má zakazovať vjazd na parkovisko s výnimkou zákazníkov reštaurácie, nemá žilinská samospráva vedomosť a ani neeviduje žiadosť na jeho umiestnenie. Aby bola značka platná, musel by ju schváliť aj policajný zbor.

„Každé značenie musí byť najskôr odsúhlasené dopravným inšpektorátom a následne príslušný cestný správny orgán vydáva súhlas, resp. určenie dopravného značenia. Až následne môže byť značenie umiestnené a vtedy je legálne. Súčasne musí byť navrhnuté a zrealizované v súlade s príslušnými normami, predpismi a pravidlami, aby nedošlo k zníženiu bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky,“ dodal hovorca mesta.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu