Žilinský samosprávny kraj rozbehol veľkú obnovu kaštieľa v Oščadnici za viac ako 640-tisíc eur


Foto: Žilinský samosprávny kraj rozbehol veľkú obnovu kaštieľa v Oščadnici za viac ako 640-tisíc eur Foto: Žilinský samosprávny kraj

Žilinský samosprávny kraj odštartoval modernizáciu kaštieľa v Oščadnici. Ten bude po skončení prác nielen modernejší ale aj väčší. Obnova je realizovaná v rámci cezhraničného projektu hradeného z európskych finančných zdrojov. Celkové náklady predstavujú sumu viac ako 640-tisíc eur, pričom župa prispeje sumou 300-tisíc eur. 

Kaštieľ v Oščadnici je národnou kultúrnou pamiatkou, kde sídli Kysucká galéria. Ide o prvú veľkú investíciu pamiatky, naposledy prešiel obnovou lesopark pred dvanástimi rokmi.

V rámci projektu renovácie dôjde k vytvoreniu nových výstavných priestorov v podkroví, celý objekt sa zmodernizuje a pristaví sa terasa na východnej strane pamiatky. Súčasťou prác bude výmena strechy, vybuduje sa nové schodisko do podkrovia, zrenovujú sa hygienické zariadenia a vymenia rozvody vody aj kúrenia.

„Rekonštrukciou kaštieľa sa Kysuckej galérii otvoria ďalšie možnosti využitia tohto objektu. Získa nové výstavné priestory, pribudne aj miestnosť, kde bude možné realizovať tvorivé dielne, besedy ako aj iné kultúrno-spoločenské aktivity. Takýto priestor v galérií doteraz chýbal,“ povedal riaditeľ odboru kultúry ŽSK Martin Hromada.

Rekonštrukcia prinesie aj nový bezbariérový vstup pre návštevníkov s telesným znevýhodnením


Na zveľadenie kultúrnej pamiatky získala župa pomoc z finančných zdrojov Európskej únie. V prípade pamiatok ide často o nákladné investície, ktoré nie je možné v celom rozsahu realizovať výhradne zo zdrojov samosprávnych krajov. Podobne sa podarilo obnoviť napríklad Budatínsky hrad, budovu Fary na Oravskom hrade, či lesnú železničku v Pribyline.

Aj keď počas stavebných prác je galéria uzatvorená, lesopark zostáva pre verejnosť aj naďalej prístupný. Nachádza sa v ňom (Ne)stála expozícia exteriérovej plastiky, budovaná od roku 2001, kedy sa konal prvý ročník Medzinárodného sochárskeho sympózia, vytvorené diela autorov zo Slovenska, Česka a Poľska sa stali integrálnou súčasťou lesoparku.

Modernizácia kaštieľa je súčasťou projektu „Zlepšenie dostupnosti ku kultúrnym pamiatkam na slovenskej a českej strane,“ ktorý je financovaný v rámci programu Interreg V-A Slovensko - Česko. Cezhraničným partnerom je Moravskosliezky kraj. Náklady na projekt na slovenskej strane sú vo výške viac ako 3,2 milióna eur.

Okrem kaštieľa sa zmodernizuje aj takmer 21 kilometrov ciest vedúcich k národným kultúrnym pamiatkam v každom z regiónov Žilinského kraja (Turiec - Sklabiňa, Blatnica, Folkušová, Mošovce, Kysuce - Nová Bystrica, Horné Považie - Kotešová, Svederník, Žilina, Liptov - Pribylina, Liptovská Teplá a Orava - Vyšný Kubín, Osádka, Malatiná, Zuberec).


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Žilinský samosprávny kraj