Poslanci v Žiline mimoriadne zasadnú cez video, riešiť budú aj symbolický nájom pre letné terasy


Foto: Poslanci v Žiline mimoriadne zasadnú cez video, riešiť budú aj symbolický nájom pre letné terasy Foto: ilustračné

V pondelok 8. júna 2020 o 10:00 hodine mimoriadne zasadne Mestské zastupiteľstvo v Žiline, na programe rokovania budú štyri body. Poslanci mesta sa budú zaoberať návrhom na schválenie minimálnej výšky nájomného za pozemky pod letnými terasami. Po schválení by mohlo mesto tento rok prenajať parcely za symbolické jedno euro.

Súčasťou návrhu je aj schválenie uzatvorenia nájomných zmlúv na prenájom majetku mesta práve za túto sumu s prevádzkovateľmi. Znížením výšky nájmu chce radnica podporiť podnikateľov v oblasti gastronómie, keďže títo nemohli približne od polovice marca prevádzkovať svoje reštauračné, pohostinské a iné zariadenia, určené na občerstvenie.

„Z uvedeného dôvodu, nakoľko je týmto opatrením vlády negatívne zasiahnutý príjem záujemcov o nájom majetku mesta, rozhodlo sa vedenie mesta predložiť návrh na mimoriadne rokovanie mestského zastupiteľstva, ktorým dôjde k úprave výšky nájomného za pozemky mesta pod letnými terasami pre sezónu r. 2020, čím by zo strany mesta došlo k finančnej podpore istého okruhu subjektov, podnikajúcich na území mesta,“ uvádza dôvodová správa.

Nájom letných terás riešia mestá rôzne

K podobným krokom pristupujú aj iné krajské mestá, v Košiciach odpustili nájom za terasy úplne. V Trnave rovnako upravia výšku nájmu na symbolické 1 euro za celú dobu nájmu, Banská Bystrica odpustí prevádzkovateľom 80 percent nájmu. Návrh na podpísanie nových zmlúv musia poslanci schváliť trojpätinovou väčšinou.

Obdobným krokom chce mesto Žilina pomôcť aj prevádzkam pre deti a mládež, ktoré si prenajímajú priestory od inštitúcií v správe a mesta. Tieto súkromné školy a škôlka museli, rovnako ako prevádzkovatelia gastropodnikov, zatvoriť svoje zariadenia pre opatrenia vlády.

Ďalším bodom programu je návrh na schválenie členov komisie pre udeľovanie ocenení osobnostiam mesta Žilina, ktorá by po odobrení nominácií mala mať 9 členov - okrem predsedu v osobe primátora Petra Fiabáne aj štyroch poslancov mestského zastupiteľstva a štyroch neposlancov.

Posledný návrh bude informovať o preskupení poslancov v rámci poslaneckých klubov v Mestskom zastupiteľstve v Žiline. Najväčším klubom sa s deviatimi členmi stane klub zaZA, nasledovať ho bude Iná Žilina so siedmimi členmi.


Počtom zastupiteľov sa zmenší Spojený poslanecký klub (6), ktorý začínal s desiatimi členmi. Najmenší zostane klub Silná Žilina (4). V zastupiteľstve bude pôsobiť päť nezaradených poslancov. 

Zloženie poslaneckých klubov v Žiline po zmene

I. Spojený poslanecký klub
1. MUDr. Igor Habánik
2. Mgr. Dominik Hriník
3. Ing. Ján Ničík
4. Ing. Ján Pažický
5. Mgr. Vladimír Randa – predseda klubu
6. Mgr. Marek Richter, PhD.

II. ZA ZA
1. Mgr. Zuzana Balogová
2. Ing. Ľubomír Bechný
3. Ing. Barbora Birnerová, PhD.
4. Mgr. Ing. Peter Ničík
5. Ing. arch. Dušan Maňák
6. Mgr. Iveta Martinková
7. Ing. Ľuboš Plešinger
8. Ing. František Talapka
9. Mgr. Miriam Šuteková - predsedkyňa klubu

III. INÁ ŽILINA
1. Mgr. Martin Barčík
2. Mgr. Denis Cáder
3. Mgr. Branislav Delinčák
4. PaedDr. Ľudmila Chodelková
5. MUDr. Rastislav Johanes, PhD.
6. Bc. Jozef Juriš – predseda klubu
7. Mgr. Róbert Kašša

IV. SILNÁ ŽILINA
1. MUDr. Peter Durmis
2. Ing. Martin Kapitulík – predseda klubu
3. Mgr. Lukáš Milan
4. Ondrej Šoška

skupina nezaradených poslancov
1. Mgr. Peter Cibulka
2. Ing. Patrik Groma, PhD.
3. Mgr. Anton Trnovec
4. JUDr. Jozef Augustín, PhD.
5. Mgr. Jana Filipová 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu