Vo Svederníku zaznamenali pohyb medveďa v blízkosti zastavaného územia


Foto: Vo Svederníku zaznamenali pohyb medveďa v blízkosti zastavaného územia Foto: ilustračné - pixabay

V katastrálnom území obce Svederník bol v uplynulých týždňoch spozorovaný pohyb medveďa, a to v lesoch a na okraji lesných porastov. Medveďa zahliadli aj v blízkosti zastavaných oblastí, preto zvýšte ostražitosť a opatrnosť. O pohybe šeliem informovala aj obec na webovom sídle v máji.

Medvede na Slovensku sa už po zimnej hibernácii prebudili a štandardne sa v období od mája do júla pária. Vzhľadom na ich spôsob života je ťažké určiť ich celkový počet na Slovensku alebo v jednotlivých lokalitách.

Počas v poradí už piateho zimného monitoringu šeliem, ktorý organizovala Správa Národného parku Malá Fatra, sa podarilo vyše stovke mapovateľov zaznamenať výskyt pobytových znakov medveďa v štyroch lokalitách:

Medveď bol zistený v národnom parku na štyroch lokalitách. Jedného medveďa zistili podľa smeru, veku a veľkosti stôp hneď dve susedné partie mapovateľov v doline Bystrička. Ďalší medveď bol dokumentovaný v oblasti Studenca a nad obcou Lipovec, zo severnej strany parku nad obcou Belá. V ochrannom pásme bol medveď zaznamenaný len nad obcou Terchová,“ uvádza správa k monitoringu na webe Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky.


  Na Slovensku žijú medvede vo väčšine pohorí v strede a na severe krajiny. Zdroj: medvede.sk 

Poľovníci odporúčajú minimalizovať riziko stretu obmedzením pohybu v danej lokalite: „Neprirodzený pohyb a nebojácnosť medveďa v blízkosti obývaného územia, sú pre obyvateľov a návštevníkov lesa nebezpečné. V rámci bezpečnosti a ochrany zdravia je preto nevyhnutné zvýšiť ostražitosť v lesnom poraste.“

Zdroj: Poľovníctvo Žilinského kraja

V auguste minulého leta sa neďaleko Svederníka na diaľnici D1 v smere z Bytče do Žiliny objavilo zrazené telo dospelého jedinca, ktorý sa v oblasti pohyboval najpravdepodobnejšie za účelom hľadania potravy. Približne 6-7 ročný medveď vážil 110 kilogramov, mŕtve zviera z diaľnice odpratali. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu