Na Korytnačku namontovali nové žľaby, časť dažďovej vody zavlažuje okolie haly


Foto: Na Korytnačku namontovali nové žľaby, časť dažďovej vody zavlažuje okolie haly Foto: Karol Čepec

Dažďová voda zo Športovej haly na Bôriku opäť o niečo menej zaťažuje mestskú kanalizáciu, časť zachytených zrážok sa podarilo dobrovoľníkom z Centra voľného času Žirafa presmerovať novými zvodmi. Voda vďaka riešeniu nekončí ako odpad, ale v dobe čoraz väčšieho sucha zavlažuje pôdu a trávu.

Žľaby rozmiestňovali postupne počas mája, v nasledujúcich dňoch by mohli pribudnúť ďalšie. Dôraz kládli na rýchle namontovanie a zmontovanie pred zimou, vývody sú rozmiestnené sú podľa priestorových možností:

„Keďže dažďovú vodu smerujeme na trávnaté plochy, ktoré sú ale až za obvodovým chodníkom haly, umiestnili sme ich tak, aby nezavadzali športovcom, ktorí prichádzajú do haly. Druhým obmedzením bolo vyspádovanie niektorých plôch, ktoré smeruje naspäť ku hale resp. do odtokovej kanalizácie. Momentálne máme zrealizovaných už 9 zvodov, priestor vidíme ešte na ďalšie tri, možno štyri,“ vysvetľuje Karol Čepec, ktorý sa na dobudovaní žľabov podieľal.


Vďaka riešeniu sa podarí odkloniť približne pätinu z celkového objemu zrážkovej vody. Na objekte bôrickej haly, familiárne známej aj ako Korytnačka, sa nachádza 44 žľabov.

Z každého spadnutého mililitra sa pri aktuálnom počte deviatich nových vývodov vráti do pôdy vyše 1 300 litrov vody. Tomu sa potešia aj zvieratá, ktoré žijú na Farme Žirafa: 

„Na oficiálne registrovanej „Farme Žirafa“ máme momentálne 7 kusov zvierat. Dve ovečky (zo 70% plemeno lacaune), anglonúbijskú kozu, anglonúbijského hňupa (čiže vykastrovaný cap), holandskú minikozu a dvoch baranov z plemena quessantských miniovečiek. Sú nenahraditeľnými ekologickými správcami okolitých trávnatých plôch a miláčikmi mnohých detí, ktoré ich tam chodia cielene a pravidelne navštevovať,“ doplnil Karol Čepec.  


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu