Štart prevádzky cyklobusov v Žilinskom kraji pre koronakrízu odložili


Foto: Štart prevádzky cyklobusov v Žilinskom kraji pre koronakrízu odložili Foto: Žilinský samosprávny kraj

Za minulý rok zaznamenali cyklobusy v Žilinskom samosprávnom kraji nárast počtu prepravených bicyklov o viac ako dve pätiny, pre aktuálnu koronakrízu sa termín ich spustenia odložil. Pôvodne mali odštartovať prevádzku začiatkom mesiaca, nový termín spustenia závisí od vývoja.

Žilinský samosprávny kraj pre mimoriadnu situáciu pozastavil štart cyklobusov a posunul na neskoršie obdobie. Pôvodne, ešte pred vypuknutím koronakrízy sa počítalo s ich nasadením už od 1. mája, kedy mali začať jazdiť autobusy pre cyklistov na Kysuce a do Turca,“ potvrdila hovorkyňa ŽSK Martina Remencová. 

V uplynulej sezóne premávali autobusy so špeciálnym vybavením v podobe prívesov a držiakov na prepravu bicyklov od 1. mája až do 29. septembra 2019, projekt fungoval vo svojej piatej sezóne. Za minulý rok bolo prepravených počas cyklistickej sezóny 13 648 cestujúcich a 2 148 bicyklov. 

Od dnešného dňa sa otvorila ekonomika o niečo viac a ďalšie prevádzky môžu poskytovať služby, od vývoja v najbližšom čase bude podľa slov hovorkyne závisieť aj dátum spustenia cyklobusov: „Kedy začnú premávať bude závisieť od vývoja pandémie a uvoľňovania opatrení na zamedzenie šírenia nového koronavírusu.“



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu