Byty môžu byť aj naďalej bezpečnou finančnou investíciou, záleží na podmienkach


Foto: Byty môžu byť aj naďalej bezpečnou finančnou investíciou, záleží na podmienkach
Galéria: 4 fotky

Sú investície do nehnuteľností v súčasnosti rizikové? Klesnú ceny bytov v blízkej dobe? Ak plánujete kúpiť byt, alebo investovať financie do stabilných komodít, isto si kladiete podobné otázky…

Výhodou investície finančných rezerv do nehnuteľnosti je priaznivý pomer medzi podstupovaným rizikom a výnosom. Ceny nehnuteľností aj v čase recesie klesajú pomalšie ako investície do rôznych bankových produktov či kryptomien. Pozitívom v súčasnosti je aj fakt, že v Žiline a okolí je stále vyšší dopyt po nehnuteľnostiach, než aká je ponuka.Veď podľa štatistík EÚ chýba na Slovensku približne 400-tisíc bytov.

V skratke, stavia sa málo a byty v novostavbách si aj vďaka tomu stabilne držia cenu. Keďže dopyt po nehnuteľnostiach je v našom regióne vysoký, vysoké sú aj ceny prenájmov a nový majiteľ nehnuteľnosti často okamžite získava aj okamžité dividendy vo forme nájomného, ak sa rozhodne svoju nehnuteľnosť prenajať. 

Kedy je investícia financií do nehnuteľnosti vhodná?

Spravidla by mali byť splnené tri základné podmienky:

1. Ak kupujete kvalitnú nehnuteľnosť (stavebné prevedenie, veľkosť a dispozícia bytu, parkovanie, atď.).
2. Ak kupujte nehnuteľnosť v dobrej lokalite.
3. Ak chcete investovať financie s dlhším časovým horizontom (10 a viac rokov).

Máme kvalitné nehnuteľnosti v Žiline a blízkom okolí? 

Za pozornosť určite stojí projekt Kamence – www.kamence.sk, ktorý navrhli renomovaní architekti z ateliéru SLLA a realizuje ho developer Istrofinal. Projekt má všetky atribúty kvalitného mestského bývania od stavebného prevedenia, cez vynikajúcu dispozíciu veľkometrážnych bytov až po zelené vnútrobloky s parkom a ihriskami pre pokojný a bezpečný život nových obyvateľov.

V Žiline dokončuje Istrofinal výstavbu mestského bloku Rudiny II – www.rudiny.sk na Hlinách VI. Tento projekt mal rekordne rýchlu predajnosť a zo 118-tich bytov ostáva v ponuke už len posledných 6.

Galéria: 4 fotky


Ako spoznám dobrú lokalitu?

Perspektívna lokalita, v ktorej si nehnuteľnosti udržia svoju cenu a prípadne ich hodnota aj porastie, musí spĺňať nasledovné parametre:

1. Byt sa nachádza v oblasti s vysokým počtom pracovných miest (v krajskom meste, v blízkosti mesta, v lokalite s dobrou dopravnou dostupnosťou).
2. Byt sa nachádza v oblasti, kde rastie populácia a vzniká tak dopyt nielen po kúpe nehnuteľností, ale aj po prenájme, ktorý je častou voľbou mladých dospelých a mladých rodín.
3. Nehnuteľnosť sa nachádza v lokalite s dobrou občianskou vybavenosťou. Ale pozor, ako ukazuje súčasná situácia, za dobrú občiansku vybavenosť sú pokladané aj lokality, ktoré majú blízko do prírody, nielen lokality vybavené obchodmi a komerčnou zónou. 

Ovplyvní cenu bytov koronavírus?

Je potrebné vziať do úvahy fakt, že realitný trh na zmeny v ekonomike a recesiu reaguje pomaly. Ak oživíme našu ekonomiku do roka, nemali by sa prejaviť zásadné zmeny v cenách nehnuteľností. Navyše, ponuka bytov v Žiline a blízkom okolí je nízka, a to je podstatnejší faktor pri stanovovaní cien ako spomalenie ekonomického rastu.

Ak by ekonomika klesala dlhšie, môžeme predpokladať, že ceny pôjdu dole, ale najskôr u tzv. hendikepovaných bytov (v starších nehnuteľnostiach, bez balkóna, v lokalitách bez vhodnej občianskej vybavenosti a podobne).

Nehnuteľnosti starnú, novostavieb je málo 

Treba myslieť aj na to, že čas letí a v súčasnej ponuke voľných bytov je čoraz viac starších nehnuteľností, u ktorých môžeme očakávať v blízkej dobe nárast prevádzkových nákladov z dôvodu údržby a obnovovania. Novostavieb je v Žiline málo, kvalita a nízke prevádzkové náklady sú predpokladom, že u tohto typu nehnuteľností cena klesať nebude. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: PR Istrofinal