Žilinské iniciatívy pomáhajú lokálnym firmám, živnostníkom aj organizáciam


Foto: Žilinské iniciatívy pomáhajú lokálnym firmám, živnostníkom aj organizáciam Foto: ilustračné, pixabay

Aj napriek tomu, že dnes začalo otváranie ekonomiky v prvej fáze, v Žiline a okolí sú stále stovky podnikov, ktoré pre vládne opatrenia nemôžu otvoriť a poskytovať služby. Štát síce kompenzuje prevádzkovateľom časť nákladov, predovšetkým mzdových, no pre väčšinu malých spoločností a živnostníkov je každý ďalší týždeň možno posledným.

Po prvotnom šoku z nástupu hygienických opatrení, kedy sa pomoc primárne zameriavala na zabezpečenie ochranných prostriedkov na tvár pre širokú verejnosť aj zamestnancov v prvej línii, začínajú do diskusie o koronavíruse vstupovať aj dlhodobé ekonomické následky.

Tie zdravotnícka kríza zanechá aj roky po odznení, niektoré prevádzky v Žiline opatrenia nemusia zvládnuť a po obnovení chodu ekonomiky už svoje služby zákazníkom neponúknu.

Podpor svojho parťáka

Na to reagujú viaceré lokálne inciatívy, jednou z nich je aj Podrž svojho parťáka z dielne Rotary klubu Žilina (RC). Projekt podporuje aj guvernér organizácie Ilja Chocholouš a princíp je jednoduchý - spočíva v adresnej pomoci tým, ktorých služby sme pred mimoriadnou situáciou využívali: 

„Chceme podporiť partnera, nášho parťáka, ktorý nám za normálnych okolností poskytuje kvalitnú službu. Podajme mu pomocnú ruku! Ak chodíme k holičovi každý mesiac, pošlime mu platbu na účet, zaplaťme učiteľke angličtiny alebo masérovi tak, ako keby sme ich službu využili,“ vysvetľuje Juraj Sabaka z  Rotary klubu Žilina.

Žilinská pobočka zároveň oslovila aj ostatné kluby na celom Slovensku a v Českej republike, pridať k iniciatíve sa môže každý. Podľa jedného z darcov, ktorí podporili svojho “parťáka”, dokáže práve takáto pomoc ukázať skutočné osobnostné vlastnosti v ľuďoch počas doby silnejúceho egoizmu: 

„Môj prístup vychádza z všeľudského príncípu preži - prežime a uži - užime. Ak sa budeme tohto držať, nebudeme sebeckí a vzájomne si pomôžeme, spoločnosť to len posilní. Veď nemôžeme byť šťastní osamote. Motiváciou je aj uvedomenie si, že oni nám v minulosti slúžili, do problémov sa dostali nie vlastnou vinou a že sú to tí, čo drú a bojujú s neistotou nízkopríjmového podnikania. Toho, kde sa netočia milióny, ale je to o dennodennej práci,“ vysvetľuje svoju podporu parťákovi člen RC Žilina Oldřich Kovář. 

Hoď záchranné koleso

Ďalším projektom lokálnej pomoci, za ktorým stoja Žilinčania, je Záchranné koleso. Rovnako stojí na princípe zákazníkov, ktorí môžu podporiť svoje obľúbené prevádzky priamym finančným darom.


Zdroj: Záchranné koleso

Mechanizmus je identický s inými crowdfundingovými platformami - darca si môže vybrať výšku daru aj odmenu v prípade, že ju podnik stanoví. Samotné firmy si zase stanovujú cieľovú sumu a môžu predstaviť podnikanie a príbeh tým, ktorí by im radi pomohli.

„Mnohí výrobcovia, reštaurácie, kaviarne, cukrárne, salóny, fitness centrá a pod. si nevytvorili „mäkké vankúše“ a nemajú rezervy, vďaka ktorým by prežili túto nečakanú krízu. Príjem prevádzok rapídne klesol alebo sa úplne zastavil a aj napriek tomu musia platiť nájom priestorov, pôžičky, hypotéky, či mzdy zamestnancov. Vytvorili sme platformu, cez ktorú firmám môžu pomôcť prežiť tí, ktorí boli ich živobytím – samotní zákazníci,“ vysvetľujú myšlienku vzniku projektu zakladatelia.

Tlačia 3D štíty, ktoré následne darujú 

Crowdfunding využili aj priaznivci 3D tlače z radov študentov, absolventov a zamestnancov Fakulty riadenia a informatiky Žilinskej univerzity v Žiline (UNIZA). 

Tí na platforme ľudiaľuďom.sk zbierajú finančné prostriedky pre výrobu ochranných štítov, následne sú tieto distribuované do nemocníc pre zdravotníkov. Pomôcky znižujú riziko nákazy pracovníkov, ktorí by mohli prísť do kontaktu s nakazenými pacientmi.

Ochranné štíty pre zdravotníkov v prvej línii tlačí aj Fakulta elektrotechniky a informačných technológií UNIZA, minulý týždeň, napríklad, darovali desiatky kusov poliklinike ŽILPO. Tá je za dar vďačná, rovnako ju využijú lekári a personál. 

Dar od FEIT UNIZA pomáha lekárom a zdravotníkom v ŽILPE.

Ponúkajú služby so zľavou na obdobie, kedy opäť otvoria

Niektoré firmy v Žiline, ktoré budú pravdepodobne až v poslednej fáze otvárania, pristúpili k súčasnej situácii s nápadom na predaj budúcich služieb.

Príkladom je Grid Laser Aréna, ktorá ponúka poukazy na hry laser game so zľavou 50 percent, ktoré bude možné využiť po opätovnom otvorení.

Stáli hráči aj fanúšikovia či široká verejnosť tak môžu v neľahkej situácii podnik podporiť, zároveň za svoje peniaze dostanú služby v budúcnosti. Viac informácií nájdete na Facebooku.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu