Do preloženého hniezda v Mojši sa vrátil bocian biely


Foto: Do preloženého hniezda v Mojši sa vrátil bocian biely Foto: čitateľ

Minulé leto pristúpila Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky k prekládke hniezda bociana bieleho v Mojši, pôvodne sa nachádzalo na stožiari elektrického vedenia a ohrozovalo distribúciu elektriny aj samotné vtáky. Nové hniezdo vybudovali neďaleko.

Nie vždy je preloženie “bydliska” bocianov úspešné z hľadiska toho, či sa tvor vráti a opäť zahniezdi. Aj keď podobné akcie skončili návratom napríklad v Turí alebo Dolnom Hričove, sú známe aj prípady, kedy bocian nezahniezdil na zdanlivo ideálnom mieste len pár metrov vedľa pôvodného. 

Našťastie, už niekoľko dní je v Mojši možné pozorovať bociana bieleho. U tohto druhu je bežné, že prvý priletí samec a následne, s odstupom niekoľkých dní doletí, jeho pôvodná samica. Či tomu bude tak aj v prípade Mojša, uvidíme už v najbližších dňoch.

Nateraz ale zostáva pozitívnou správou, že sa bociany neďaleko Žiliny podarilo zachrániť - pôvodné zhrdzavené hniezdo pre ne predstavovalo bezpečnostné riziko, niekoľko rokov dozadu došlo k usmrteniu mláďaťa. Konštrukcia už navyše pod vplyvom času značne klesala a hrozilo riziko prerušenia sietí elektrického vedenia. 



Zdroj: čitateľ


 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu