Žilinská radnica a Burianova veža sa dnes rozsvietia na modro


Foto: Žilinská radnica a Burianova veža sa dnes rozsvietia na modro Foto: Mesto Žilina

Dnes 2. apríla sa rozsvietia na modro Radnica mesta Žilina a Burianova veža. Mesto v spolupráci so Spoločnosťou na pomoc osobám s autizmom - Žilinský región sa už po ôsmykrát zapojí do medzinárodnej kampane Light It Up Blue, čo v preklade znamená „Rozsvieťme to na modro“.

Iniciatíva vychádza z jednej z najvýznamnejších svetových organizácií Autism Speaks. Druhý apríl bol rezolúciou Organizácie Spojených národov prijatý ako Svetový deň povedomia o autizme. Cieľom kampane je zvýšiť povedomie o autizme a vytvoriť ľuďom s týmto postihnutím podmienky pre zmysluplný život a lepšie začlenenie do spoločnosti.

Autizmus je celoživotná vývinová porucha, ktorú charakterizujú nedostatky v oblasti komunikácie a sociálnej interakcie. Deti trpiace autizmom potrebujú špeciálne vzdelávanie a celoživotnú starostlivosť. Táto porucha uzatvára jedinca v jeho vlastnom svete, pričom mu sťažuje schopnosť hrať sa, vnímať a chápať bežné vnemy.


„Dnešná doba, keď čelíme celosvetovej pandémii COVID-19, izolovala deti s autizmom v domácom prostredí a narušila ich denný režim, čo je pre nich veľmi ťažké a stresujúce. Rovnako je toto obdobie náročné aj pre ich rodičov. Ako mesto chceme modrým nasvietením našich dominánt jednoznačne vyjadriť solidaritu s ľuďmi postihnutými autizmom a upozorniť na túto problematiku,“ pripomenul primátor Peter Fiabáne.

Autizmom trpí v súčasnosti viac ako 70 miliónov ľudí na celom svete, čo je viac ako ľudí s cukrovkou a AIDS dohromady. Symbolom ochorenia je modrá farba, teda farba komunikácie a ústredná farba celej kampane Light it up blue. Široká verejnosť môže 2. apríla svoju solidaritu prejaviť modrým oblečením.

Akciu sponzorsky pre mesto Žilina zabezpečí spoločnosť Siemens Mobility s.r.o.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina