ŠKODA zapožičala župe 10 vozidiel, poslúžia v siedmich nemocniciach v Žilinskom kraji


Foto: ŠKODA zapožičala župe 10 vozidiel, poslúžia v siedmich nemocniciach v Žilinskom kraji Foto: Žilinský samosprávny kraj

Spoločnosť ŠKODA AUTO Slovensko zapožičala Žilinskému samosprávnemu kraju desať vozidiel, bezodplatne ich budú môcť využívať všetky nemocnice na území župy a to až do skončenia pandémie.

Okrem štyroch zriaďovateľských nemocníc v Čadci, Trstenej, Dolnom Kubíne a Liptovskom Mikuláši poslúžia autá aj nemocniciam v Žiline, Martine a Ružomberku. 

„V tejto dobe je dôležitejšie, ako kedykoľvek predtým, aby sme boli solidárni a podali pomocnú ruku tam, kde je to najviac potrebné. Dnes sme preto Žilinskému samosprávnemu kraju odovzdali desať vozidiel ŠKODA, ktoré ľudom pracujúcim v prvej línii uľahčia prácu. Budú slúžiť na prevoz pacientov, testovaných vzoriek, či zdravotného materiálu. Verím, že spoločnými silami túto náročnú situáciu zvládne,” doplnil zástupca spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko Marek Růžička. 


Prevoz materiálu aj stravy pre zdravotníkov

Vozidlá boli dnes symbolicky odovzdané pred Úradom Žilinského samosprávneho kraja. Slúžiť budú slúžiť aj na prevoz ochranných prostriedkov, biologických vzoriek do špecializovaných laboratórií, či na zabezpečenie servisu pre zdravotníckych pracovníkov v karanténe (napríklad dovoz stravy).

Ďalšie vozidlá budú využité pre účely mobilných odberov na COVID. Časť z nich župa využije aj pre potreby krízového riadenia, či na mobilitu dobrovoľníkov.

„Od vypuknutia mimoriadnej situácie sme v pohotovosti, neustále prijímame nové opatrenia. Na zvládnutie tejto situácie sme nasadili všetky kapacity a posilou sú nám dobrovoľníci aj mladí medici. Vďaka zapožičaným vozidlám budeme môcť mnohé veci zabezpečiť jednoduchšie a rýchlejšie,” povedala županka Erika Jurinová. 

Kľúčovú úlohu v boji proti koronavírusu zohrávajú podľa jej slov ľudia v prvej línii a nemocnice: „Naše krajské nemocnice odložili plánované operácie a zákroky, zabezpečujú sa personálne a kapacitne tak, aby zvládli možný nárast chorých pacientov. Práve tam bude smerovať táto pomoc.“


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu