Závod Kia pri Žiline začne od pondelka vyrábať, po Veľkej noci prejde na dvojzmennú prevádzku


Foto: Závod Kia pri Žiline začne od pondelka vyrábať, po Veľkej noci prejde na dvojzmennú prevádzku Foto: ilustračné

Po dvojtýždňovom prerušení výroby v závode Kia Motors Slovakia (KMS) v Tepličke nad Váhom začnú linky vo výrobných halách naplno fungovať od 6. apríla, automobilka to dnes oznámila zamestnancom aj na sociálnej sieti.

Výroba bude podľa vyjadrenia KMS prebiehať za prísnych hygienických preventívnych opatrení podľa odporúčaní Krízového štábu SR a RÚVZ. Prvé štyri dni bude závod vyrábať na tri smeny tak, ako tomu bolo v čase pred vypuknutím epidémie koronavírusu.

„Od pondelka 6. apríla do štvrtka 9. apríla budeme vyrábať v štandardnom trojzmennom režime. Po Veľkej noci prejdeme na dvojzmennú prevádzku (ranná a popoludňajšia), ktorá bude trvať do konca apríla. Situácia na svetových trhoch sa každým dňom mení a Kia Motor Slovakia pozorne sleduje situáciu. Ak príde k obmedzeniam či už z pohľadu dopytu alebo dodávok materiálu alebo iných nepredvídateľných situácií, sme pripravení na to reagovať,“ dodala v stanovisku automobilka.


Zamestnanci závodu pri Žiline tak do Veľkej noci, ktorá začína v piatok 10. apríla, odrobia štyri dni. V neďalekom Martine zostane fabrika zatvorená, Volkswagen prerušil výrobu až do začiatku sviatku. Dôvodom je aj prepad dopytu po vozidlách:

„Od utorka 17.03.2020 postupne prerušujeme v našich závodoch výrobu predbežne až do Veľkej noci. Týmto reagujeme na aktuálnu krízovú situáciu v súvislosti s koronavírusom, so snahou ochrániť zdravie našich zamestnancov a prispieť k spomaleniu šírenia nákazy. Zároveň to súvisí s črtajúcim sa prepadom dopytu na trhu s vozidlami, ako aj s nárastom logistických rizík.“

Podľa údajov Európskeho združenia výrobcov áut ACEA predstavuje výpadok v produkcii na Slovensku v dôsledku koronavírusu viac ako 52-tisíc kusov, kríza ovplyvnila najmenej 20-tisíc pracujúcich v tomto segmente.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu