AKTUÁLNE: Od pondelka zatvorí aj Kia Motors Slovakia pri Žiline


Foto: AKTUÁLNE: Od pondelka zatvorí aj Kia Motors Slovakia pri Žiline Foto: ilustračné

OPRAVA: Zamestnanci KMS dostanú náhradu príjmu vo výške 60 percent priemerného zárobku počas prvých troch dní, následne 65 percent.

Automobilový závod Kia Motors Slovakia v Tepličke nad Váhom pri Žiline preruší výrobu na dva týždne, dôvodom je šírenie koronavírusu COVID-19. Ppatrenie vstúpi do platnosti v pondelok 23. marca 2020, obmedzenie produkcie potrvá do 5. apríla.

„Kia Motors Slovakia s plným vedomím a zodpovednosťou za zdravie zamestnancov a ich rodinných príslušníkov a za účelom zabránenia šírenia koronavírusu dočasne preruší výrobu od pondelka 23. marca. Toto opatrenie sa vzťahuje na všetkých zamestnancov, okrem tých, ktorých prítomnosť je nevyhnutná,“ informoval hovorca spoločnosti Ján Žgravčák.

Podľa listu pre zamestnancov bude síce produkcia pozastavená, no pracovníci by mali dostať náhradu príjmu vo výške 60% priemerného zárobku počas 3̶ ̶m̶e̶s̶i̶a̶c̶o̶v̶  prvých 3 dní. Tak to spresňuje tabuľka v závere listu zamestnancom.


Odborári ZO OZ KOVO KIA žiadali 100% priemernej mzdy pre prerušenie prevádzky z dôvodov na strane zamestnávateľa. Prezident Kia Motors Slovakia vyzval zamestnancov, aby využili nasledujúce dni na regeneráciu a chránili sa v prípadoch, kedy opustia domov.

„Rozumiem, že týto situácia pre vás nebude jednoduchá a budeme robiť všetko preto, aby ste v nasledujúcom období čo najmenej pocítili ťažkosti v súvislosti s tým, že nebudete dostávať príjem ako za plnej prevádzky. Ak sa situácia stabilizuje, budeme opäť pripravení spustiť výrobu čo najskôr,“ doplnil prezident. 

Výrobné linky Volkswagenu nebežia od včera, dnes zatvorí PSA v Trnave. Automobilka Jaguar Land Rover v Nitre bude, rovnako ako Kia, vyrábať posledný deň v piatok. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu