Časť ľudí si včera z mimoriadneho stavu urobilo výlet, v Jasnej sa predalo 8-tisíc lístkov


Foto: Časť ľudí si včera z mimoriadneho stavu urobilo výlet, v Jasnej sa predalo 8-tisíc lístkov Foto: Včerajší záber na lyžiarov v Jasnej. Zdroj: Facebook - Miroslav Bartoněk

Na Slovensku evidujeme k dnešnému dňu 21 prípadov nakazenia koronavírusom, krízový štáb preto prijal ďalšie opatrenia proti jeho šíreniu. Od štvrtka 12. marca platí na celom území Slovenskej republiky mimoriadna situácia, školy a školské zariadenia sú zatvorené od pondelka na 14 dní.

Obmedzená je osobná letecká a železničná doprava, zatvorené sú bary, kiná, fitness centrá či wellnes priestory a lyžiarske strediská. V týchto dňoch je absolútne kľúčové zabrániť stretávaniu sa a zdržiavaniu sa na miestach s vysokou koncentráciou ľudí.

Žiaľ, niektorí obyvatelia konajú presne naopak - nerešpektujú pokyny a odporúčania Ministerstva zdravotníctva a hlavného hygienika. Nezodpovedný prístup prispieva k rýchlejšiemu šíreniu nákazy, čo spôsobí preťaženie zdravotníckeho systému na Slovensku.

V dôsledku príliš vysokého okamžitého nárastu prípadov môže byť obmedzené poskytovanie zdravotnej starostlivosti aj iným akútnym prípadom. Premiér Peter Pellegrini včera kritizoval, že ľudia si urobili z voľna v školách výlety a dovolenky.

Podľa jeho slov sa v lyžiarskom stredisku v Jasnej (okres Liptovský Mikuláš) predalo za uplynulý deň až 8 000 lístkov. Milovníci zimných športov, ktorí sa zišli vo štvrtok na Liptove, vydané opatrenia úplne ignorovali a prerušenie vyučovania chápali ako možnosť na ďalšie jarné prázdniny..


Budúci predseda vlády Igor Matovič informoval, že podľa jeho údajov od jedného z mobilných operátorov mohlo byť v posledných troch týždňoch v Taliansku niekoľko desiatok tisíc Slovákov: „Tento operátor má tretinový podiel na trhu, tak môžeme počítať, že v Taliansku bolo okolo 50-tisíc ľudí,“ povedal Matovič.

Počet osôb nakazených koronavírusom SARS-CoV-2 sa v Taliansku zvýšil na 15 113. Odborníci aj poprední politickí predstavitelia na celom svete upozorňujú, že jediný dnes známy spôsob zastavenia šírenia nákazy, je eliminácia kontaktu s ostatnými a zabránenie možnosti prenosu.

Aktuálna celková bilancia COVID-19 vo svete

  • Celkovo nakazených: 134 818
  • Aktuálne nakazených: 59 439
  • Vyliečených: 70 395
  • Mŕtvych: 4 984



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu