Mesto Žilina spúšťa infolinku pre verejnosť, prijalo ďalšie preventívne opatrenia


Foto: Mesto Žilina spúšťa infolinku pre verejnosť, prijalo ďalšie preventívne opatrenia Foto: ilustračné / pixabay.com

AKTUALIZÁCIA:

Občanom bude linka k dispozícií počas pracovných dní v čase od 7:00 do 19:00 hodiny. Linka bude spustená opäť v pondelok 16. marca. Všetky potrebné informácie občania nájdu na stránke www.zilina.sk

Pôvodná správa

Žilinská radnica bude od piatku 13. marca informovať obyvateľov mesta o prijatých opatreniach proti šíreniu nového koronavírusu aj na novej infolinke.

Na mobilnom čísle 0908 304 916 budú môcť získať aktuálne informácie o vývoji situácie v súvislosti s koronavírusom v Žiline a o tom, aké usmernenia vydalo mesto. Linka bude k dispozícii počas pracovných dní od 7.00 do 19.00 hod. V piatok 13.3.2020 bude fungovať do 14:00, následne sa spustí budúci týždeň v pondelok.

K dispozícii je od začiatku týždňa aj internetová stránka http://www.zilina.sk/koronavirus/, ktorá na dennej báze informuje o aktualitách ohľadom koronavírusu a preventívnych opatreniach proti jeho šíreniu.

Občania môžu so svojimi podnetmi kontaktovať mestský úrad aj elektronicky e-mailom na: hovorca@zilina.sk.

Krízový štáb mesta Žilina prijal 12. marca niekoľko nových usmernení

Samospráva vydala usmernenie v súvislosti s účasťou hostí na sobášnom obrade, ktoré sa uskutočňujú na Radnici mesta Žilina. Rovnaké opatrenie sa týka aj organizácie pohrebov.


Podľa usmernenia bude môcť byť na svadobnom obrade prítomných maximálne 10 osôb, za účasti sobášiaceho a matrikárky bez ďalších účinkujúcich, napríklad recitátora, speváka, hudobníka a iného hudobného sprievodu.

Samospráva zároveň oznamuje, že nebude prijatá žiadna nová žiadosť o zabezpečenie civilného sobáša, ktorý by sa mal uskutočniť do 15. apríla. Poslednej rozlúčky by sa mali z dôvodu prevencie oddnes zúčastňovať len blízke osoby.

Všeobecné odporúčanie k organizácii svadieb a pohrebov sa týka aj dôsledného dodržiavania zákazu hromadných spoločenských podujatí, ktoré je aktuálne platné na území celej Slovenskej republiky.

Mesto zatvára aj svoje jedálne a výdajne stravy

Od pondelka 16. marca do 15. apríla sa zatvárajú jedálne a výdajne stravy, ktoré spravuje mesto. Opatrenie sa dotýka približne 1 000 stravníkov z radov seniorov, ktorí využívajú služby Jedálne na Námestí J. Borodáča 1, Jedálne na Lichardovej ulici č. 44 a výdajne jedla na ulici A. Kmeťa č. 38.

Obmedzenie sa netýka 340 zdravotne znevýhodnených a imobilných občanov, ktorí doteraz využívali dovoz stravy domov. Od piatku 13. marca do 15. apríla bude uzatvorené Komunitné centrum Na predmestí na ul. Bratislavská 8612 v Žiline.


Mestský úrad v Žiline bude na základe dnešného rozhodnutia Krízového štábu mesta Žilina a vyhlásenej mimoriadnej situácie v piatok 13. marca pre verejnosť uzatvorený. Aktuálne sa samospráva pripravuje na fungovanie úradu v krízovom režime tak, aby boli zabezpečené nevyhnutné služby pre obyvateľov.

„Mimoriadna situácia si vyžaduje okamžité riešenia, ktoré prinášajú isté nepohodlie a obmedzenie komfortu. Dnes to vidíme v každom meste a obci na Slovensku. Chcem však ubezpečiť všetkých občanov, že všetky opatrenia, ktoré mesto prijíma a príjme v nasledujúcich dňoch si vyžaduje prevencia proti šíreniu nového koronavírusu. Každý má zodpovednosť sám za seba, no len zodpovedným prístupom k ostatným a rešpektovaním usmernení kompetentných osôb úradov dokážeme šíreniu vírusu zamedziť,“ vysvetlil primátor Peter Fiabáne.

Mesto čaká na dôležité rozhodnutia ústredného krízového štábu a hlavného hygienika, ktorými sa budú riadiť ďalšie preventívne opatrenia mesta.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina