Systém zdieľaných bicyklov BikeKIA spustia v apríli, plánuje sa rozšírenie o ďalšie stanice


Foto: Systém zdieľaných bicyklov BikeKIA spustia v apríli, plánuje sa rozšírenie o ďalšie stanice Foto: Mesto Žilina

AKTUALIZÁCIA: Spustenie bikesharingu v Žiline sa pre výskyt ochorenia spôsobeného koronavírusom posunie na mesiac apríl. Podľa vývoja situácie s ochorením sa môže tento termín ešte zmeniť, budeme vás informovať. 

Mesto Žilina dnes informovalo o termíne spustenia systému zdieľaných bicyklov BikeKIA. Žilinčania a návštevníci krajského mesta prijali tento projekt s nadšením a už netrpezlivo čakajú na jeho spustenie po zimnej prestávke.

Systém zdieľaných bicyklov BikeKIA bol v Žiline prvýkrát spustený koncom marca minulého roka a fungoval až do konca novembra. Počas zimy prešli zdieľané bicykle generálnou opravou, v súčasnosti sú pripravené na uvedenie do prevádzky.

Od otvorenia registrácie vo februári 2019 zaznamenal prevádzkovateľ systému zdieľaných bicyklov, spoločnosť ARRIVA, takmer 22 500 používateľov. Pilotná sezóna, ktorá sa začala v apríli, so sebou priniesla vyše 268 000 prenájmov.

Najfrekventovanejšou stanicou prenájmu a vrátenia bicyklov bolo Námestie Andreja Hlinku, pre študentov sú zas atraktívne stanovištia Plaváreň, NBS, Hurbanova, Hlinská, Internáty Hliny či Veľký diel. Priemerná doba vypožičania je 16 minút, najaktívnejší užívateľ si požičal bicykel takmer 500 krát.


K súčasným 20 staniciam by malo v druhej etape projektu pribudnúť ďalších 26, celkový počet bicyklov by mohol narásť až na 320 kusov. V centre mesta pôjde, napríklad, o miesta na Veľkej okružnej pri jazykovej škole, na Komenského pri sídle župy či na Bôriku v Parku Ľudovíta Štúra.

Z mestských častí by sa svojich zastávok mali dočkať Budatín (pri hrade), Závodie (Pod Hradiskom), Bánová (Jabloňová), Trnové (Cintorínska), Bytčica (pošta na ulici Dlhá), Brodno (zastávka Brodňanská), Považský Chlmec (kultúrny dom) či Strážov (zastávka na ulici Bratislavská).

Okrem toho pribudnú stanice aj v priestoroch univerzity - na Veľkom dieli pri VUD a rektoráte, pri Novej menze a takisto pri Univerzitnom vedeckom parku (Cesta k Paľovej búde). Na Vlčincoch pribudnú stanice na Poštovej pri zrekonštruovanom administratívnom objekte a na Tulskej ulici pri pivárni Pačino.

Na Hájiku by mal byť žilinský bikesharing rozšírený na Námestí Mladosti, na Solinkách pri kostole. Na Hlinách vzniknú stanice ešte v blízkosti Soliniek na ulici Centrálna pri lezeckom centre a pri OC Rudiny. Celý prehľad staníc nájdete nižšie.


Názov lokalityUlica
HM TescoKošická
ReinooPoštová, Vlčince
Park Ľ. ŠtúraBôrik
Budatínsky hradBudatín
OC RudinyHliny
ZŠ HáikNám. Mladosti
Park ZávodiePod hradiskom
Park BánováJabloňová
Park TrnovéCintorínska
Nová menzaareál Veľký diel
Kostol SolinkyBorová
Jazyková škola ZAVeľká okružná
Nám. hrdinovBudatín
Pošta BytčicaDlhá
Zastávka BrodňanskáZábrežná
KD Považský ChlmecHorská
Pacino VlčinceTulská
VÚDVeľký diel
Rektorát UNIZAVeľký diel
La Skala - lezecké centrumCentrálna
OC IDEAKamenná
Žilinský samosprávny krajKomenského
KrankasBratislavská
Univerzitný vedecký parkCesta k Paľovej búde
Strážov zastávkaBratislavská
Stanica ZáriečieZávodská cesta


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Mesto Žilina