Mesto Žilina a investori projektov na sídlisku Vlčince spoločne vyriešia problematické križovatky


Foto: Mesto Žilina a investori projektov na sídlisku Vlčince spoločne vyriešia problematické križovatky Foto: GKÚ

Ulica Obchodná na sídlisku Vlčince v Žiline žije v posledných mesiacoch čulým stavebným ruchom. V oblasti za poliklinikou ŽILPO pribudli nové bytové jednotky, o niekoľko desiatok metrov ďalej dokončili rozsiahlu rekonštrukciu budovy Poštová a v súčasnosti sa pracuje na výstavbe ďalšieho objektu.

Vyriešiť dopravný dopad investícií v tejto lokalite má za úlohu memorandum, ktoré mesto pripravilo so súkromnými spoločnosťami Reinoo, a.s., Immo - Log - SK Alpha s.r.o. a ESPATI s.r.o. Memorandum, ktoré schválili mestskí poslanci na februárovom zasadnutí zastupiteľstva, predstavuje právny rámec so základnými bodmi pre budúcu spoluprácu.

Konkrétnym výsledkom bude rozšírenie či iná úprava dopravných uzlov v Žiline, a to križovatky ulíc Poštová a Obchodná, Obchodná a sv. Cyrila a Metoda a napojenie projektu Euroterrace.

Developeri prispejú k riešeniu situácie

Návrh memoranda bol pripravený na základe zhodnotenia a odporúčaní analýzy dopravného dopadu investícií na Obchodnej ulici v Žiline vypracovanej na základe žiadosti mesta Katedrou cestného staviteľstva Stavebnej fakulty Žilinskej univerzity v Žiline.

Mesto pri realizácii stavieb poskytne potrebné pozemky vo svojom vlastníctve. Vypracovanie projektových dokumentácií a inžiniersku činnosť potrebnú k podaniu žiadosti o stavebné povolenie pre stavbu sa zaväzujú zabezpečiť na vlastné náklady súkromné spoločnosti.


Náklady na riešenie dopravnej situácie križovatky Poštovej ulice a Obchodnej ulice bude znášať Reinoo, a.s., investíciu v rámci projektu Euroterrace bude realizovať spoločnosť ESPATI s.r.o. V prípade projektu križovatky Obchodnej ulice a ulice sv. Cyrila a Metoda sa bude na stavbe finančne podieľať aj mesto Žilina a to celkovou sumou 25-tisíc eur.

Nové stavby bude mať vo vlastníctve samospráva

Spoločnosť Immo - Log - SK Alpha s.r.o. sa zaväzuje poskytnúť sumu vo výške 71 % z celkových nákladov, Reinoo, a.s. prispeje sumou výške 17,5 % z celkových nákladov a ESPATI s.r.o. poskytne sumu vo výške 11,5 %.

Zo všetkých uvedených príspevkov bude odrátaný vklad samosprávy vo výške 25 tisíc eur, ktorý predstavuje finančný podiel mesta. Majiteľom nových či rozširujúcich stavieb na križovatkách bude po ich zrealizovaní mesto, s výnimkou projektu Euroterrace, ktorý bude vlastniť ESPATI s.r.o.

„V rámci realizácií stavebných investícií v meste vždy hľadáme spôsob, ako by sme mohli zapojiť developerov do riešenia problémov, ktoré vznikajú ako prirodzený dopad pri ich stavebnej činnosti. Teší ma, že sme našli porozumenie a súhlas s budúcou spoluprácou aj pri dopravnom riešení križovatiek ulíc Obchodná, Poštová, sv. Cyrila a Metoda a projektu Euroterrace,“ zhodnotil primátor mesta Žilina Peter Fiabáne.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina