V Žiline podpísalo cez víkend petíciu Za lepšiu ochranu prírody 2 500 signatárov


Foto:  V Žiline podpísalo cez víkend petíciu Za lepšiu ochranu prírody 2 500 signatárov

Počas volebného víkendu prebiehal aj v Žiline zber podpisov pod petíciu Za lepšiu ochranu prírody, podpísalo ju približne 2 500 signatárov. Cieľom aktivity Lesoochranárskeho združenia VLK je zaviesť prísnu ochranu prírody na desatinu územia Slovenskej republiky.

Dnes podlieha takejto regulácii v podobe bezzásahových zón prakticky len územie s určeným 5. stupňom ochrany prírody. Tie majú podiel na celkovej rozlohe Slovenska približne 1,75 percenta, ochranári chcú dosiahnuť, aby sa na 10 percentách nerobilo nič. Žiadna ťažba dreva či poľovanie.

Petícia bola spustená v roku 2018 a cieľový počet podpisov má stanovený na úrovni 100 000. Celoslovensky sa vo volebný deň vyzbieralo viac ako 30 000 podpisov, čím má petícia dnes viac ako 90 000 fyzických signatárov. Už teraz je jasné, že bude najsilnejšou petíciou v histórii Slovenskej republiky.



Po dosiahnutí hranice stotisíc podpisov sa ňou bude musieť zaoberať novozvolený parlament. „Ďakujeme všetkým, ktorí petíciu podpísali. Veríme, že takto silná podpora nám v budúcnosti pomôže presadzovať lepšiu ochranu lesov na Slovensku,“ dodávajú organizátori.

Viac informácií o stave zberu podpisov nájdete na stránke www.vsetkoprenic.sk.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu