AKTUALIZOVANÉ: V novom parlamente bude mať žilinský región niekoľko zástupcov


Foto: AKTUALIZOVANÉ: V novom parlamente bude mať žilinský región niekoľko zástupcov Foto: ilustračné - pixabay.org

Počas uplynulého víkendu sa konali voľby do Národnej rady Slovenskej republiky, po ktorých si 150 poslaneckých kresiel rozdelilo šesť kandidujúcich subjektov. Víťazom volieb sa stalo hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO), ktoré malo na kandidátnej listine aj ďalšie tri subjekty - NOVA, Kresťanská únia (KÚ) a ZMENA ZDOLA. 

V novom zložení parlamentu bude mať Žilina a Žilinský kraj pomerne malé zastúpenie, ešte pred zostavením vlády by sa do parlamentu dostalo podľa vôle občanov 10 zástupcov nášho regiónu. Jediným priamym zástupcom mesta Žilina je Juraj Blanár (SMER - sociálna demokracia).

Bývalý predseda Žilinského samosprávneho kraja už pôsobil v parlamente počas volebných období 2002 – 2006, 2010 – 2012 a 2016 – 2020. K Blanárovi prisadne stranícky kolega Ján Podmanický zo Starej Bystrice.

Najviac poslancov s uvedeným trvalým pobytom v Žilinskom kraji zasadne do poslaneckých lavíc za víťazné OĽANO. Druhou zástupkyňou okresu Žilina je budúca poslankyňa OĽANO Monika Kavecká z Kuneradu, tretím Richard Vašečka zo Svederníka.

Doplnia ich stranícki kolegovia Peter Vons z Martina, Peter Dobeš z Rajeckých Teplíc, Milan Kuriak z Tvrdošína a Igor Hus z Turčianskych Teplíc.

Najvyššie umiestnenie na kandidátke, presnejšie štvrtú pozíciu, získal podpredseda strany ZA Ľudí Juraj Šeliga z Hruštína v okrese Námestovo. Za rovnakú stranu bude v parlamente pracovať Ján Benčík z Ružomberka.


Do finálneho zloženia národnej rady prehovoria náhradníci

Za stranu Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko zasadnú do parlamentných lavíc Miroslav Urban zo Štiavničky v okrese Ružomberok a Andrej Medvecký z Tvrdošína na Orave. Regionálne zastúpenie v parlamente doplní ako posledný zvolený poslanec za SMER-SD Ján Blcháč z Liptovského Mikuláša.

Do zloženia môžu ešte prehovoriť náhradníci, keďže prezidentka Zuzana Čaputová sa v utorok stretne s ďalšími lídrami strán a následne poverí víťaza volieb Igora Matoviča zostavením vlády.

Ako najpravdepodobnejší variant budúcej podoby vládneho zoskupenia sa nateraz javí štvorkoalícia strán OĽANO, SME RODINA, Sloboda a Solidarita (SaS) a Za Ľudí. Tieto strany by mali následne nominovať aj ministrov a podpredsedov vlády.

Najvyššiu šancu doplniť regionálne zastúpenie v parlamente tak má Milan Laurenčík z Terchovej, keďže je v poradí štvrtým náhradníkom strany SaS. Dvaja jej zvolení kandidáti deklarovali už pred voľbami neprevzatie mandátu, resp. len pod podmienkou, ktorá sa nenaplnila.  



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu