Žilinská univerzita vytvorila strategické partnerstvo s prestížnou univerzitou v Paríži


Foto: Žilinská univerzita vytvorila strategické partnerstvo s prestížnou univerzitou v Paríži

Univerzita v Žiline pridala k svojim strategickým partnerom ďalšiu uznávanú inštitúciu, ktorou je Gustave Eiffel University v Paríži. Tá vznikla rozhodnutím francúzskej vlády na začiatku roka zlúčením University of Paris-Est Marne-la-Vallée (UPEM) národného výskumného inštitútu IFSTTAR, pričom pod jej krídla patrí niekoľko ďalších inštitúcií. 

Ťažiskom spolupráce bude oblasť inteligentných dopravných systémov, v ktorej patrí Žilinská univerzita v Žiline medzi lídrov na Slovensku. Univerzita Gustava Eiffela v Paríži vytvorila strategické partnerstvo so Žilinskou univerzitou v Žiline v oblastiach vzdelávania a vedeckovýskumnej spolupráce so zameraním na budovanie miest budúcnosti a inteligentné dopravné systémy vo forme európskeho konzorcia univerzít PIONEER.

Vďaka výzve Európskej komisie, v rámci programu Erasmus+ na podporu konzorcií Európskych univerzít, UNIZA vytvorila strategické partnerstvo v oblasti budovania miest budúcnosti. Projekt má priekopnícky názov: Nová generácia tvorcov poznatkov, študentov a budúcich podnikateľov pre spoločnosť a európske mestá budúcnosti.

Súčasťou konzorcia sú aj technické univerzity z Nemecka, Fínska, Grécka a Portugalska. Hlavnou motiváciou UNIZA na podanie projektu v partnerstve európskych univerzít je inovácia študijných programov na univerzite a zvýšenie internacionalizácie UNIZA ako celku.

Zároveň je to ideálna príležitosť pre našich študentov stráviť semester, prípadne rok na partnerskej univerzite. Výzva Erasmus+ 2020 na podporu konzorcií Európskych univerzít, v rámci ktorej je projekt podaný, bude vyhodnotená do leta tohto roka.


Univerzita Gustáva Eiffela v Paríži je francúzskou technickou verejnou vysokou školou, ktorá vznikla zlúčením viacerých vzdelávacích a vedeckovýskumných inštitúcií po celom Francúzsku. Vo viacerých oblastiach má prienik so Žilinskou univerzitou.

Táto uznávaná univerzita zohráva rozhodujúcu úlohu vo francúzskom hospodárstve a jej výskumníci z bývalého Dopravného technologického výskumného inštitútu - IFSTTAR vytvorili prevratné riešenia, produkty a ich príspevky majú celoeurópsky dosah. 

„Vstupom do tohto partnerstva sa prehlbuje spolupráca v strategickej oblasti vzdelávania a vedeckovýskumnej činnosti našej univerzity, v oblasti inteligentných riešení pre mestá budúcnosti, s dôrazom na dopravné riešenia s poprednou svetovou univerzitou, ktorou po UC Berkeley, v Kalifornii, francúzska Univerzita Gustáva Eiffela bezpochyby v súčasnosti je,“ doplnil prof. Ing. Jozef Jandačka, PhD., rektor UNIZA.

Práve vďaka tejto spolupráci Žilinská univerzita získa prístup na rozšírenie svojej spolupráce vo Francúzsku.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu