V budove na Poštovej sa uskutoční prezentácia prác študentov architektúry k Parku Frambor


Foto: V budove na Poštovej sa uskutoční prezentácia prác študentov architektúry k Parku Frambor

Frambor je historické územie mesta Žilina s prameňmi pitnej vody, na ktorom v súčasnosti stojí estakáda. Časom sa z neho stala skládka odpadu a zanedbané miesto, ktoré sa dnes snaží mestská poslankyňa Iveta Martinková spoločne s dobrovoľníkmi obnoviť a dať mu novú tvár.

Za posledné mesiace sa uskutočnilo viacero aktivít, vďaka ktorým sa táto oblasť výrazne zmenila. Dobrovoľníci doteraz odpracovali desiatky hodín a odstránili tony odpadu. Pred vznikom ďalších čiernych skládok chráni územie kamerový systém napojený a mestskú políciu. 

Tento náročný proces trval rok a štyri mesiace, za ten čas sa podarilo vyčistiť plochy, potoky, vývery a mokrade. Popritom dobrovoľníci odstránili aj ďalšie tony náletových drevín a stále pracujú ďalej. Na území chcú rozvíjať dlhodobo potláčanú prírodnú silu zelene a vôd, a to v symbióze s existenciou človeka. 

Poslankyňa Martinková sa teší zo záujmu ľudí o obnovenie tohto pôvodne zanedbaného a zabudnutého miesta. „Zo srdca ďakujem Jankovi Rzeszotovi, Duškovi Feňovi a všetkým dobrovoľníkom za to, čo v tomto smere robia,“ povedala.


„Dovolíme si tvrdiť, že ešte pred rokom si nikto netrúfol povedať, že by mohla byť zmena na Frambore taká markantná. No my nestagnujeme a sme nastavení predstaviť Žilinčanom obrovskú potenciu tohto územia a naďalej pracovať na jej realizácii. Chceme, aby sa historický a prírodný význam Framborského územia obnovil tak, ako bol roky vrytý do pamäti minulých generácií,“ uviedla mestská poslankyňa Iveta Martinková.

Oblasť Frambora by mohla v budúcnosti slúžiť ako oddychová zóna so širokým využitím. Za týmto účelom predstavia študenti Katedry architektúry SvF STU Bratislava pod vedením Ing. arch. Dušana Mellnera prezentáciu svojich prác pod názvom Park Frambor v Žiline. Súčasťou prezentácie, ktorá sa uskutoční vo štvrtok 27. februára o 16:00 hod. v budove na Poštovej 1 na sídlisku Vlčince, je aj inštalácia výstavy. Všetci sú srdečne vítaní.


Miesto: Poštová 1
Dátum: 27.02.2020 - 16:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu