Park SNP v Žiline chcú vyhlásiť za obecné chránené územie so zákazom výstavby


Foto: Park SNP v Žiline chcú vyhlásiť za obecné chránené územie so zákazom výstavby

Najstarší park v Žiline - Sad Slovenského národného povstania (SNP) - chce časť mestských poslancov vyhlásiť za obecné chránené územie. Súčasťou navrhovanej úpravy je aj vymedzenie zakázaných a povolených činností v mestskom parku.

S výnimkou drobnej architektúry, inžinierskych sietí či osvetlenia a komunikácií by v prípade schválenia návrhu v Sade SNP nemohli vzniknúť žiadne nadzemné ani podzemné stavby.

Jedna z posledných výrazných zelených plôch v centre mesta prejde v blízkej budúcnosti revitalizáciou, súčasťou zrealizovanej urbanisticko - krajinárskej súťaže návrhov z roku 2017 bola aj zamýšľaná kaviareň s bistrom.

Rovnako na zajtrajšie zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Žiline predkladá primátor Peter Fiabáne návrh na zmenu územného plánu, ktorý má povoliť práve túto kaviareň v Sade SNP. S tým ale dvojica poslancov, ktorí chcú oblasť parku zadefinovať ako chránené územie, nesúhlasia: 

„Návrh VZN o vyhlásení Sadu SNP za obecné chránené územie v znení na rokovanie mestského zastupiteľstva je formulovaný tak, že v danom území nepovoľuje akúkoľvek výstavbu, teda ani kaviareň. Máme za to, že tam táto stavba, ani iné stavby nepatria. Na najbližšie rokovanie mestského zastupiteľstva ide aj návrh zmeny územného plánu, ktorý kaviareň povoľuje. Aj tu budeme proti. Ak sa predsa len zastupiteľstvo rozhodne pri zmene územného plánu, že kaviareň tam patrí, tak ju bude akceptovať aj náš návrh chráneného územia. Ale dúfame, že sa tak nestane,“ spresnil predkladateľ Vladimír Randa. 

Navrhované ohraničenie chráneného územia v Sade SNP. Zdroj: www.zilina.sk

Ak by bol schválený návrh, ku ktorému vydali súhlasné stanovisko komisia územného plánovania a výstavby a komisia kultúry, cestovného ruchu a miestneho rozvoja, územie o rozlohe 19 349 metrov štvorcových dostane štatút chránenej oblasti. Ohraničené je ulicami SNP, P.O. Hviezdoslava, Námestie Andreja Hlinku a Kálov.

Zákaz výstavby by sa týkal aj mestského pozemku popri bývalom obchodnom dome Prior, ktorý figurovali v prvých dvoch variantoch návrhu na vyrovnanie s podnikateľom Georgem Trabelssiem. Ten na pozemkoch žiadal zriadenie vecného bremena pre výstavbu.

V prípade schválenia návrhu by bola zástavba zakázaná aj na dnešnom parkovisku pri bývalom OD Prior.

V praxi by tak nebolo možné rozšíriť budovu smerom k parku ani postaviť podzemné parkovisko pod samotným sadom. Okrem kaviarne vnímajú predkladatelia niekoľko ďalších problémov, ktoré dnes znižujú možnosti využitia parku a jeho funkčnú hodnotu:

„Tiež sú problémom nelegálne stánky, v ktorých je napríklad záložňa v tesnom dotyku s parkom. Takisto tam nemajú čo robiť. My chceme upozorniť na to, že k najcennejšiemu územiu zelene v centre mesta sa roky správame macošsky. Postavili sa tam stánky, ktorými sa park oddelil od námestia. Niektorí ľudia tam chodia bez hanby vykonávať svoju potrebu. Je to hrozné. Toto územie potrebuje povýšiť svoj status, aby aj ľudia pochopili, jeho obrovský význam. Aj v kontexte meniacich sa klimatických zmien,“ spresnil prvý zástupca primátora.


Bez ohľadu na výsledok hlasovania uvidia Žilinčania zmenu minimálne v podobe odstránenia veľkoplošnej obrazovky. K demontáži svetelného zariadenia dôjde najneskôr v marci. Navrhovatelia ale majú jasno v tom, že park má byť otvorený a prístupný už z Námestia Andreja Hlinku.

„Treba odtiaľ dostať všetok ten balast - predajné stánky, telku v meste, desivé arkády, otvoriť ho ľuďom a životu. Kaviareň tam nepotrebujeme, nech tieto radšej vznikajú v existujúcich stavbách. A prípadne sa v parku môže uchytiť pojazdná kaviareň, tak ako sa dobre osvedčili na iných miestach mesta,“ uzatvoril Vladimír Randa. 

V našej ankete na Facebook-u vyjadrilo svoj názor k navrhovanému zákazu približne dvetisíc hlasujúcich, 93 percent z nich súhlasí s vyhlásením parku SNP za chránené územie.

 

 


 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu