Platy učiteľov vzrástli od januára o 10 percent, mesto Žilina im zvýši príplatky o ďalšie 4 percentá


Foto: Platy učiteľov vzrástli od januára o 10 percent, mesto Žilina im zvýši príplatky o ďalšie 4 percentá Foto: ilustračné

Od januára tohto roku sa na základe rozhodnutia vlády zvyšovali platy učiteľov a pedagogických pracovníkov o desať percent. Vedenie mesta Žilina sa rozhodlo prilepšiť pracovníkom na školách vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti a okrem garantovaného zvýšenia platov im zvýši o ďalšie 4 percentá aj osobné príplatky.

Návrh samosprávy vychádza z rokovaní vedenia mesta so školskými odbormi a z dlhoročných potrieb škôl v správe mesta. Podľa primátora mesta Petra Fiabáne bude vytvorenie motivujúcich finančných podmienok pre pracovníkov v školstve prostredníctvom odmien a osobných príplatkov, nad ktorými má mesto kontrolu, témou aj v budúcnosti.

Zvyšovanie príplatkov bude riešiť zastupiteľstvo


Pokiaľ to možnosti rozpočtu mesta dovolia, osobné príplatky by žilinská radnica chcela zvyšovať aj v ďalších rokoch. Návrhom na zmenu rozpočtu, ktorý by mal riešiť zvýšenie osobných príplatkov, sa budú žilinskí mestskí poslanci zaoberať na rokovaní už v pondelok 17. februára.

Od 1. januára sa zvýšili platové tarify o desať percent všetkým pracovníkom v rezorte školstva na Slovensku. V nadväznosti na novelizáciu zákona o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme to schválila vláda ešte v októbri 2019.

Pedagogickí a odborní zamestnanci tak napríklad v platovej triede štyri pracovnej triedy jeden dosiahnu platovú tarifu vo výške 738,50 eura. V deviatej platovej triede pracovnej triedy dva dosiahne tarifa výšku 1 336 eur mesačne.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina