Vedenie mesta Žilina pokračuje v rokovaniach s Trabelssiem o vysporiadaní vzájomných vzťahov


Foto: Vedenie mesta Žilina pokračuje v rokovaniach s Trabelssiem o vysporiadaní vzájomných vzťahov Foto: ilustračné

Po tom, ako 4 dni pred Štedrým dňom Mestské zastupiteľstvo v Žiline neotvorilo bod rokovania k návrhu na vysporiadanie vzájomných vzťahov s podnikateľom Georgeom Trabelssiem, pokračuje žilinská radnica v týchto rokovaniach s cieľom vytvoriť priestor na diskusiu o problematických bodoch návrhu na vyrovnanie.

„Jedna z hlavných pripomienok na našu adresu od mestských poslancov bola krátkosť času medzi predstavením materiálu a termínom hlasovania. Tento problém aj ja od začiatku pripúšťam. Naším zámerom však počas posledných mesiacov nebolo tento proces uponáhľať. Aj preto posun hlasovania nevnímam vyslovene negatívne a teším sa, že sme získali priestor na adekvátnu verejnú diskusiu, v ktorej budeme mať príležitosť vysvetliť aj sporné body dohody,“ uviedol primátor Žiliny Peter Fiabáne. 

Ešte v decembri požiadalo vedenie mesta poslancov o doručenie otázok a pripomienok, v závere januára im boli poskytnuté odpovede. Sedemnástim žilinským podnikateľom, ktorí žiadali v decembri nerokovať o veciach, ponúkol primátor možnosť stretnutia s tým, že sa nebráni ani diskusii za účasti verejnosti.

„My ako podnikatelia ponúkame mestu Žilina svoju skúsenosť pri správe majetku, pri jeho nakladaní s ním, pri jeho prevodoch, pri čítaní účtovných závierok, pri hodnotení informácií v nich uvedených, pri tvorbe právnych a odborných analýz. Účelom uvedeného konania je zabezpečiť relevantné podklady a hodnotenia, ktoré dovolia poznať o aké transakcie a riziká sa jedná, tieto presne pomenovať v obvyklých cenách a na základe toho správne rozhodnúť,“ uviedli v liste sedemnásti žilinskí podnikatelia.


Obyvateľov Žiliny pred ďalším rokovaním poslancov čaká opäť minimálne jedna verejná diskusia, na ktorej budú môcť počúvať aj vyjadriť pripomienky či návrhy k plánovanej verzii dohody so žilinským podnikateľom Trabelssiem.   

„Viem, že ide o nepopulárnu tému, napriek tomu som ju otvoril, lebo vnímam, že je to niečo, čo Žilinu dlhodobo traumatizuje. Chcem riešiť tento obrovský problém, ktorý by si v úrade primátora počkal kohokoľvek. Som za to, aby sa rokovalo, komunikovalo a pokúsili sme sa prijať nejaký záver, ktorý bude pre budúcnosť mesta prospešný. Preto pozývam do diskusie o tejto vážnej téme každého, komu ide úprimne o Žilinu a jej rozvoj,“ uzavrel Fiabáne.   

Na decembrovom zasadaní poverili poslanci primátora okrem ďalšieho rokovania aj predložením konkrétneho návrhu vysporiadania na niektoré z rokovaní v aktuálnom roku, najbližšie sa koná už 17. februára.

Návrh dohody v materiáloch na rokovanie komisií, ktoré prechádzajú samotnému zasadnutiu zastupiteľstva, nefiguruje, no jedným z bodov rokovania bude zrejme aj návrh na vypovedanie zmluvy s právnickou kanceláriou Karkó, s.r.o., ktorá mesto zastupuje v prípade.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu