OĽaNO dnes zverejnilo utajenú zmluvu so SkyTollom, štát má odkúpiť mýtny systém za 400 miliónov eur


Foto: OĽaNO dnes zverejnilo utajenú zmluvu so SkyTollom, štát má odkúpiť mýtny systém za 400 miliónov eur

Opozičné hnutie OĽaNO dnes 31. januára 2020 zverejnilo utajenú zmluvu, podľa ktorej má štát údajne zaplatiť sumu až 400 miliónov eur pri odkúpení mýtneho systému. Národná diaľničná spoločnosť, ako aj ministerstvo, tieto tvrdenia odmietajú. Igor Matovič zároveň poukázal na vyjadrenia bývalého ministra dopravy Ľubomíra Vážneho, ktorý ešte v roku 2010 uviedol, že štát odkúpi mýtny systém po 13 rokoch za symbolické euro.

Pôvodným účelom mýta bolo, aby sa vybraté finančné prostriedky vracali do výstavby a rekonštrukcie ciest. Kontrolóri však minulý rok odhalili, že až takmer polovica vybraného mýta putuje do vreciek súkromníkov, vysoké sú aj provízie za platby kartou. Zistenia Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) boli jedným z podnetov, pre ktoré blokovali autodopravcovia cesty a hraničné priechody na Slovensku.

„Pán Vážny opakovane celé Slovensko klamal, že budeme si splácať na splátky tento mýtny systém, pretože si to nemôžeme dovoliť kúpiť naraz celé, ale na konci po trinástich rokoch to prejde za jedno euro alebo za jednu korunu do rúk štátu,“ povedal dnes na tlačovej konferencii predseda opozičnej strany. Zmluva podľa slov poslanca obsahuje aj tabuľku s cenami, koľko má stáť prevod celého systému do rúk štátu.

„Ak by sa štát rozhodol odkúpiť mýtny systém, tak v ktoromkoľvek roku je tá istá položka. Priamo v zmluve je napísané, že odkupná cena je 400 miliónov eur. Ale ak budeme pokračovať, budeme každým rokom platiť 100 miliónov eur, dokopy 500 miliónov eur,“ spresnil Matovič.


Národná diaľničná spoločnosť sa voči tvrdeniam bráni

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) v reakcii na tlačovú konferenciu OĽaNO, ktoré zverejnilo utajovanú zmluvu so spoločnosťou Skytoll, odmieta tieto informácie a označuje ich za nepravdivé. Uvádza, že na príprave súťaže pracuje už viac ako rok. V súčasnosti zapracúva podnety od profesijných spoločností do štúdie realizovateľnosti. 


„Koncom decembra sme k tendru na komplexný systém spoplatnenia uskutočnili prípravné trhové konzultácie. Dotazník so 49 otázkami sme zaslali desiatkam spoločností a profesijných organizácií, zároveň bol v slovenskom a anglickom jazyku uverejnený na webovej stránke NDS,“ uviedla pre TASR hovorkyňa spoločnosti Michaela Michalová.

Ministerstvo dopravy reagovalo slovami, že súčasný minister Árpád Érsek dlhodobo hovorí o nevýhodnosti zmluvy so spoločnosťou SkyToll. Nakoľko má byť pre štát nevýhodná, v žiadnom prípade jej predĺženie nepodpíše.

Exminister dopravy Ľubomír Vážny podal trestné oznámenie

Bývalý minister dopravy Ľubomír Vážny oznámil vo štvrtok 30. januára podanie trestného oznámenia na neznámeho páchateľa, ktoré učinil na Generálnej prokuratúre Slovenskej republiky. Dôvodom majú byť neutíchajúce útoky na jeho osobu. 

„Domnievam sa, že v súvislosti s vypracovaním, zverejnením a následným komunikovaním protokolu NKÚ a záverečnej správy NKÚ z októbra 2019 boli naplnené skutkové podstaty viacerých trestných činov,“ uviedol na brífingu Vážny s tým, že má ísť o trestné činy krivého obvinenia, šírenia poplašnej správy, ohovárania a poškodzovania cudzích práv.

Kontrolóri si naďalej stoja za výsledkami kontrol, ktoré potvrdilo aj vedenie Národnej diaľničnej spoločnosti a vláda: „NKÚ SR si jednoznačne stojí za svojimi závermi. Ich pravdivosť a úplnosť bola potvrdená vedením Národnej diaľničnej spoločnosti a informáciu o výsledkoch kontrolnej akcie prerokovala a zobrala na vedomie vláda SR bez pripomienok.“


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu