Pre tri mestá v Žilinskom kraji bola až do odvolania vydaná výstraha pred smogovou situáciou


Foto: Pre tri mestá v Žilinskom kraji bola až do odvolania vydaná výstraha pred smogovou situáciou Foto: ilustračné / pixabay.com

V stredu 8. januára 2020 bolo pre tri mestá v Žilinskom kraji vydané upozornenie na zhoršenú smogovú situáciu, ktorú zapríčiňuje vysoká koncentrácia smogových častíc PM10. Konkrétne ide o mestá Vrútky, Martin a Ružomberok. Táto koncentrácia je dôsledkom emisií z vykurovania pevným palivom, no výrazne ju môže ovplyvňovať aj doprava a nepriaznivé rozptylové podmienky.

Začiatok smogovej výstrahy stanovil Slovenský hydrometeorologický ústav na 8. januára 2020 o 03:00 hod a jej trvanie je až do odvolania. Hodnota prekročenia prvého prahu predstavovala pre oblasť Vrútky a Martin 103 µg/m3 a pre Ružomberok a okolie až 152 µg/m3.

K najcitlivejším skupinám populácie na častice PM10 patria starí ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo - cievnej sústavy, alergici a astmatici, veľmi malé deti a tehotné ženy. Akútne účinky sa môžu pozorovať u citlivých osôb už od koncentrácií, ktoré prekračujú hodnotu informačného prahu (100 µg.m-3 ) vo forme dráždenia očí, nosa a hrdla, pocitov tlaku na prsiach, kašľa a bolesti hlavy. U astmatikov môže vyvolávať záchvaty a príznaky dráždenia dýchacích ciest.


Chronické účinky je možné očakávať pri opakovanom a dlhodobom vystavovaní organizmu zvýšenej koncentrácii častíc PM10 a môžu sa prejavovať zápalovými ochoreniami dýchacích ciest a pľúc, zvýšením pohotovosti na alergickú reakciu, poruchami odolnosti organizmu. 

Odporúčané predbežné opatrenia podľa SHMÚ

Pre obmedzenie zbytočnej expozície častíc PM10 v čase so zvýšenými koncentráciami v ovzduší je vhodné zabezpečiť tieto opatrenia:

  • obmedziť dobu pobytu vonku
  • skrátiť vetranie obytných miestností
  • obmedziť fyzickú námahu vonku (fyzická práca, športové aktivity)
  • nespaľovať odpad, vrátane odpadového dreva
  • v prípade kúrenia drevom používať drevo dobre vysušené
  • udržovať spaľovanie paliva pokiaľ možno v optimálnych podmienkach
  • pokiaľ je to možné, vymeniť staré spaľovacie zariadenie za moderný kotol s nízkymi emisiami 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: SHMÚ